• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Újabb, több tonnányi férges krumplira bukkant a hatóság

Szerző: O. Horváth György
Pár hete 10, most 11,5 tonna burgonya rothadását okozó féreggel fertőzött szállítmányt talált a hatóság. Magyarországra Romániából és Ausztriából is érkezett ilyen krumpli.

A gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) kártétele után más gombák, baktériumok fertőzik tovább a krumpli belsejét fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, hőkezelés után állati takarmányként viszont hasznosíthatók.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését. A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget.