• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Zabolát rak a kereskedők szájába az EU?

Szerző: O. Horváth György
Az agrártermelők és az élelmiszeripari cégek kereskedőkkel szembeni kedvezőtlen helyzetén próbál változtatni az Európai Bizottság. Cél, hogy a felvásárlók kevésbé tudjanak visszaélni erőfölényükkel.

Illusztráció - Boris Horvat - AFP

Betiltaná az élelmiszer-ellátási láncban alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat az Európai Bizottság. Ilyennek számít például a romlandó termékek utáni késedelmes kifizetés, a megrendelések utolsó pillanatban történő visszamondása, a szerződések egyoldalú vagy visszamenőleges módosítása, illetve a tönkrement termékekért felszámolt díj. Azt, hogy a vevő visszaküldje az eladatlan élelmiszereket a beszállítónak, vagy díjat fizettessen az ellátási megállapodás fenntartásáért, pedig csak akkor tennék, ha arról a felek előzetesen világosan és egyértelműen megegyeztek.

Az Európai Bizottság ezzel azt akarja elérni, hogy az élelmiszeripari és mezőgazdasági kkv-k tisztességesebb bánásmódban részesüljenek, és kevésbé kelljen olyan kockázatokkal szembenézniük, amelyeket alig vagy egyáltalán nem befolyásolhatnak.

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos szerint azokat támogatják, akik "önhibájukon kívül, gyenge tárgyalási pozíciójukból kifolyólag tisztességtelen gyakorlatok áldozataivá válnak". Ezáltal erősödik az élelmiszer-ellátási láncban a termelők és feldolgozók helyzete.

Az előterjesztés értelmében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy közigazgatási szervet, amely bizonyított jogsértés esetén arányos és visszatartó erejű szankciót foganatosíthat. E szervezet saját kezdeményezésre, valamint benyújtott panaszok alapján is vizsgálatokat indíthat.

"Azáltal, hogy minimális standardokat határoz meg és egyben megerősíti a szabályok végrehajtását, e javaslat azt kívánja biztosítani, hogy az érintett gazdasági szereplők tisztességesebb feltételek mellett tudjanak versenyezni, és így hozzájáruljanak a lánc egészének hatékony működéséhez" – közölte Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért felelős alelnöke.

Az uniós országok eddigi intézkedéseit kiegészítő bizottsági javaslat nyomán közösségi irányelv születik majd, amennyiben azt a két társjogalkotó, a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament is elfogadja.