• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Jubileumi Kinizsi százas

Harmincadik alkalommal rendezik meg május végén a Kinizsi százas teljesítménytúrát. Az évforduló már csak azért is nevezetes, mert 1981-ben ez volt az első ilyen jellegű túra – amit azóta már több száz követett.

Fotó: Kállai Márton

Kezdjük talán azzal, hogy mi is az a teljesítménytúrázás. A válasz egyszerű: meghatározott útvonalon meghatározott idő alatt kell megtenni meghatározott távolságot.

Cikkünk folytatását a Szabad Föld 19. számában olvashatják.

Az ötletet a természetjárás és a sport eme egyvelegének magyarországi szervezéséhez a Nagyszombati százas adta. A cseheknél, szlovákoknál ugyanis hagyománya van a teljesítménytúrázásnak, Pozsony és Brezova között már a hetvenes években is minden esztendőben lenyomják a százast az arra képesek. Ezen vett részt néhány magyarországi túrázó. Hogy a cseheknek, szlovákoknak honnan az ötlet, arról nem szól a fáma, de az bizonyos, hogy náluk a legnépszerűbb. Az 1976-os Vysocina 50-en több mint 25 ezren (!) indultak. Egyébként Európa számos országában rendeznek teljesítménytúrákat, legrégebben Belgiumban és Hollandiában (arrafelé már 1909 óta), de népszerű Németországban és a skandináv államokban is.

Az 1981-es első hazai teljesítménytúrát még csak néhányan szervezték. Sikere ugyancsak kétesélyes volt, már húsz-harminc résztvevőt is sikerként könyvelt volna el Kovalik András, az egyik ötletgazda. Végül 192-en álltak rajthoz a csillaghegyi HÉV-megállónál.

Az útvonal a Pilisen keresztül vezetett akkor a szárligeti vasútállomásig. A Kinizsi százast azóta is évről évre megrendezik – csak éppen már ezer résztvevővel. A táv kereken száz kilométer, a szintemelkedés pedig több mint 2700 méter. A túra reggeltől reggelig tart – megállás nélkül. Illetve… ki-ki annyit áll meg, pihen és alszik, amennyit akar, a lényeg az, hogy legfeljebb huszonnégy óra alatt célba érjen. S hogy még jobban elszörnyesszem az olvasót: van, akinek mindehhez a fele idő is elégséges…

Címkék: