• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hajómánia kicsiknek, nagyoknak

Szerző: Varga Johanna
Santa Maria, Titanic, Lusitania. Hajók, melyek történetét sokan ismerik. A hajózás azon szerelmeseit pedig, akik szeretnének a felszín alá is látni, a TIT Hajózástörténeti és Hajómodellező Klub már 1979 óta várja.

A manapság a hasonló nevű egyesület működtetette TIT Hajózástörténeti és Hajómodellező Klub tagságát a maga elé tűzött céljai eléréséhez elengedhetetlen sokszínűség jellemzi, akik az esztergályostól a szemsebészen át a bíróig a társadalom számos alkotó rétegét képviselik. De ugyanannak a szenvedélynek hódolnak a hajózástörténeti könyvek szerzői, a hajógyári szakmák tudorai, a többszörösen elismert modellező mesterek és még sokan mások.

Az egyesület saját szakkönyvtárat hozott létre, hogy a nehezen hozzáférhető szakanyagokat összegyűjtse az érdeklődők számára. Évkönyvbe foglalva tették közzé a hajózástörténet legérdekesebb kérdéseit. A tagok ezen kívül hazai és nemzetközi szakkonferenciák rendszeres előadói. Itt korhatár nélkül bármely korosztály megtalálhatja a neki tetszőt. Szerveznek tudományos ismertterjesztő és hobbikiállításokat, tanácskozásokat is, de szabadegyetemi sorozatokon is tartanak előadásokat.

A bemutatókon felvonuló hajók skálája igen széles: az ókori világ emlékeitől Pearl Harborig terjed. A gyerekek a hajózási témakörök megismerésében és makettek építésben is kipróbálhatják magukat. Az egyesület a Múzeumok Éjszakáján mindig más és más témában rendez hajózástörténeti kiállítást, tárlataikra évente több ezren kíváncsiak.

Balogh Tamás elnöktől – az elsüllyedt osztrák-magyar hadihajók roncsait kutató magyar búvárcsoport történeti-műszaki szakértőjétől – megtudtuk: a klubnapokon bárkinek lehetősége nyílik szakkönyvek, folyóiratok, prospektusok, tervrajzok, valamint összeállított dobozos és zacskós makettek, modellek adás-vételére, illetve szaktanácsadásra.

Címkék: Hobbi | Gyűjtők