• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hatévesen a világhálón

Szerző: Kovács Réka
Az Európai Bizottság nemrég publikált tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a gyerekek az iskolakezdéssel egy időben, már hatéves koruk körül elkezdik használni a világhálót.

Ezzel a statisztikával szemben a 9-12 éves korosztály mindössze egyharmada véli úgy, hogy megfelelő mennxiségű, a „gyerekek számára jó dolog” van a világhálón. A felmérésből az is kiderült, hogy minden nyolcadik gyereket ért már felzaklató élmény a neten. Sokuk nem rendelkezik még a szükséges készségekkel, és nem tudja magabiztossággal kezelni az internetet. E problémák orvoslására a Bizottság versenyt hirdetett, ezzel is ösztönözve a minőségi gyermektartalmak előállítását – olvasható az ELTE hírlevelében.

Neelie Kroes digitális fejlődésért felelős uniós főbiztos szerint a gyermekek egyre korábban lépnek fel a világhálóra, ezért biztosítani kell számukra a koruknak megfelelő, érdekes, biztonságos és ismeretterjesztő tartalmakat.

Érdekes megfigyelni, hogyan fiatalodik a világhálót használó közösség: míg a mostani 15-16 évesek átlagosan 11 évesen ismerkedtek meg az internettel,addig a 9-10 éves korosztály már hétévesen rákattintott a weboldalakra. Az egyes országok között is jelentős különbségeket vannak: legkorábban az EU északi tagállamainak gyerekei kezdenek el netezni, míg a legkésőbb az olasz, portugál és román gyerekek.

A kutatás szerint a gyerekek fele átlagosan másfél órát tölt böngészéssel. A 15-16 évesek 77 százaléka naponta internetezik. A legtöbben az iskolai feladatok megoldásához és videók megtekintésére használják a netet, de sokan játszanak és chatelnek is a világhálón.

Címkék: Gyermek | Kommunikáció