• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Tanuljunk könnyebben nyelveket!

Szerző: Szőrös Zoltán
Megfelelő nyelvvizsga hiányában sokan a sikeres felsőfokú záróvizsga után sem kaphatják meg diplomájukat. Aki gyorsan és könnyen tanulható nyelvet keres, annak érdemes az eszperantóval próbálkoznia.

Bár az arányokról nem nyilatkoznak szívesen a felsőoktatási intézmények, becslések szerint sok helyütt a végzős hallgatók hatvan százalékát is érintheti a nyelvtanulás dilemmája. Nagyjából ennyien „jegelik” a szakképzettségüket igazoló oklevelet, olykor akár évekig is.

Sokakat a kevés szabadidő, a hosszú és drága tanfolyamok tartanak vissza, mások meg úgy érzik, egyszerűen nincs nyelvérzékük. Számukra is alternatívát nyújthat a többi idegen nyelvnél gyorsabban és könnyebben elsajátítható eszperantó, mellyel ráadásként egy olyan világközösség tagjává lehet válni, melynek valóban az azonos nyelv az alapja.

A 19. század második felében sok próbálkozás történt egy nemzetközi nyelv megalkotására, melyek közül az eszperantó lett a legsikeresebb, nem véletlenül. Alapjait 1887-ben publikálta egy lengyel orvos, dr. Ludwig Zamenhof Esperanto (Reménykedő) álnéven. A latin szógyökök miatt sok szó ismerős, a logikus szóképzési rendszer – a mintegy negyven elő- és utóképzővel – jelentősen csökkenti a megtanulandó szavak számát. Ami szintén könnyebbség, kiejtésük szinte teljesen fonetikus, azaz „úgy mondjuk, ahogy írjuk”.

Az eszperantó az évtizedek során világszerte egyre inkább elterjedt, mellette szólt, hogy nemzetközi szemléletre, toleranciára ösztönöz, s nyelvi egyenjogúságot biztosít. Könyvek, folyóiratok jelennek meg eszperantóul, s a világhálón vagy a Föld bármely szegletébe utazva lehet ismerőst szerezni.

A nyelv terjesztése, hasznosítása érdekében helyi, országos és nemzetközi szinten is dolgoznak szervezetek, egyesületek. Magyarországon évtizedeken át működtek klubok, 2004-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete élő idegen nyelvnek minősítette az eszperantót. Így már a felsőoktatási intézmények is elfogadják az ebből tett vizsgát, a munkahelyeken pedig nyelvpótlék kapható utána. Az eszperantó elsajátítása azoknak a gyerekeknek is segítséget nyújthat, akiknek gondot okoz a nyelvtanulás. A szellemi és pszichés alapot is megteremtő első siker után – önbizalommal felvértezve – jöhetnek a nehezebb idegen nyelvek.