• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Eladó Tito szigete

Szerző: Ujlaki Ágnes
Két és fél milliárd euróért – csaknem hétszázmilliárd forintért – kínálja eladásra a horvát állam Josip Broz Tito kedvenc adriai nyaralóhelyét, a Brioni-szigeteket.

A szerencsés vevő ezért az összegért kap 14 szigetet. Közülük persze a legértékesebb és egyúttal a legszebb is Brioni Grand, amelyet teljes terjedelmében a kommunista vezető, Tito használt. Az elnöki kastélyon kívül van rajta egy csodaszép nemzeti park ritka növényekkel és egzotikus állatokkal, továbbá régi római romok és kristálytiszta vizű homokos strandok.

Tito
Josip Broz (1892–1980) horvát–szlovén parasztcsaládba született, a Tito nevet később, a munkásmozgalomban vette fel. A II. világháborúban a jugoszláv partizánok egyik vezére, majd Jugoszlávia első számú vezetője volt haláláig. Nem sokkal a háború vége után kiállt a szovjet befolyás ellen, ezért a Szovjetunió és a „béketábor” szakított vele. Hruscsov aztán kibékült a „marsallal”, de Jugoszlávia továbbra is külön külpolitikát és gazdaságpolitikát folytatott, bár az ideológiai elkötelezettsége a szocialista táborhoz kötötte.

Tito diktatúrája felett szemet hunyt a Nyugat, a Szovjetunióval való részleges szembenállása miatt nagy becsben tartották. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatait Brionin is építgette, ahol gyakran látta vendégül a világ vezetőit és híres személyiségeit. Járt itt II. Erzsébet angol királynő, Kennedy elnök, Nehru indiai elnök, Sophia Loren, Richard Burton és Elizabeth Taylor.

A sziget magyar vonatkozásai is jelentősek. Itt találkozott Hruscsov Titóval 1956. november 2-án éjszaka, hogy megtárgyalják a magyar forradalommal szembeni ellencsapást. Hruscsov közölte, hogy egy-két napon belül megindul a katonai akció, új miniszterelnök szükséges, Kádár vagy Münnich. Tito Kádárt javasolta. Egyébként nem támogatta a szovjet akciót, bár nem is ellenezte.