• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nyílik a lampionvirág

Szerző: Valló László
Üde és szárazabb lombos erdők, ártéri ligetek különös növénye, amely elsősorban skarlátpiros termésével díszít. Rokonát, az ehető bogyójú perui hólyagcseresznyét ízletes bogyói miatt termesztik is.

A lampionvirág erőteljes, kúszó gyökérzetű, jellegzetesen szögletes szárú, 25-60 centiméter magas, egyéves növény. Hosszú nyelű, tetszetős levelei tojásdadok, kihegyezettek. Hosszú kocsányon álló virágai magánosan nyílnak és fehérek.

A növényen a termése a legföltűnőbb: a skarlátpiros bogyót a világító narancsvörös vagy tűzpiros lampionszerűen fölfúvódott csészelevél zárja magába, ami tartósan a növényen marad. A termés mérgező. Hazánkban elsősorban a középhegységekben fordul elő, ma még elég gyakori.

A lampionvirág rokona, a perui hólyagcseresznye, a kertek díszvénye már csak ehető, ízletes termése miatt is. A paradicsomhoz hasonló „bokorban” nő. Amíg a termés meg nem érik, a papírszerű csészelevelek lampionszerű burokként veszik körül a gyümölcsöt. Fontos, hogy megvárjuk a termés teljes beérését, mert éretlenül ez is mérgező. Az érett gyümölcs nyersen is üdítő csemege, de gyümölcssaláták alkotóelemeként, kompótként is kiváló, s még akár lekvár is készíthető belőle.