• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nyílik a mezei zsálya

Szerző: Valló László
Szikkadt rétek, száraz útszélek, kaszálók, cserjések mutatós vadvirága. Kiváló gyulladáscsökkentő, de fűszerként is érdemes kipróbálni. Több fajtáját dísznövényként is termesztik; a kertek hosszú időn át virágzó nyári dísze.

A mezei zsálya 30-60 centiméterre növő, szőrös szárú, fölül elágazó évelő. Gyökere mélyen hatol a talajba, ezért jól viseli az időszakos szárazságot. Sötétkék virágai álörvös virágzatot alkotnak a szár csúcsán. A termés makkocska. Elsősorban Közép- és Dél-Európában elterjedt, de elmerészkedik északabbra is. Hazánkban gyakori.

A népi gyógyászatban a teáját izzadáscsökkentőként használták. Napjainkban – külsőleg alkalmazva – elsősorban gyulladáscsökkentőként élnek vele, mivel antibiotikus hatású. Kelésekre, lábszárfekélyre, aranyérbántalmakra kiváló. Teája hatásosan gyógyítja a nyálkahártya-gyulladást is.
Nálunk fűszerként alig ismerik, pedig - a gasztronómusok szerint – érdekes íze miatt helye lehetne a konyhában is. Elsősorban a zsíros húsételek és a vadak ízesítésére lenne alkalmas.