• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Utolsó órában az órások

Szerző: Bardi Marianna
Miközben újabb és újabb divat foglalkozások kerülnek előtérbe, feledésbe merülnek a régi szakmák. Szakmunkás iskolában nappali tagozaton már nem indul órásképzés, noha napjainkban reneszánszát éli a mesterség.

Fotó: Kállai Márton

A nyolcvanas évek közepéig szinte csak a javításról szólt a szakma. Aztán elárasztották a piacot a silány, olcsó órák, amiket már nem javíttattak meg az emberek. Így ma már az órajavítás mellett a megélhetésért a kereskedelemmel is foglalkozunk – meséli Bálint Péter, aki neves győri óráscsalád sarja. – Szerencsére egyre több fiatal tér be hozzánk, hogy a harminc éve fiókban porosodó családi örökséget javítsam meg, leheljek lelket a papa vagy a nagypapa régi órájába. Felfedezik a bennük rejlő értéket, szépséget. Egy ilyen régi ereklyét megjavítani kihívás és mellesleg nem olcsó mulatság, de van, akinek minden pénzt megér. Ahhoz, hogy ma egy órás a piacról megéljen, ismernie kell az egyre modernebb kvarcszerkezeteket, az aktuális tudnivalókat is, hiszen csak az maradhat meg a szakmában, aki fejlődőképes és követi a technikai újításokat. Bálint Péter például a saját költségén Svájcba is elutazott tanulni.

– Elhivatottság, munkaszeretet, ezek hiányoznak a mai pályakezdőkből – véli. – Korábban minden megyében képeztek órásokat, de évek óta már csak a fővárosban volt oktatás. Mára az iskolákkal együtt elfogytak a diákok is.

A győri órás szerint mindez azért furcsa, mert a márkás karórákat senki sem fogja a kukába dobni, ha meghibásodnak, hanem meg akarja javíttatni. Azaz jó szerelőkre a jövőben is szükség lesz, különösen azért is, mert a jelenleg aktív órások többsége már nyugdíjaskorú.

Órások bölcsője Az órásmesterséget már csak a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskolában tanítják. Több mint két évtized óta nappali tagozaton csak itt indult ilyen osztály – tíz éve kettő még –, egyre fogyó létszámmal. Tavaly már nem volt jelentkező. Most a felnőttképzéssel próbálkoznak. A tanfolyam iránt van érdeklődés, külföldiek is jelentkeznek, hiszen Európában sincsen iskola, ahol órásokat képeznének.