• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kiwi: kínai egres magyarul

Szerző: Győrffy Sándor
Ma már egyre nagyobb mennyiségben kerül a piacokra az eleinte különlegességnek számító kivi. Az új-zélandi termelők elárasztották a világot ezzel a magas C-vitamin-tartalmú gyümölccsel.

Fotó: Németh András Péter

Cukorsav-, fehérje- és kalciumtartalma is értékessé teszi ezt a nálunk is megtermeszthető kúszó cserjét. A szőlővel szembeni előnye, hogy nem kell permetezni, kapálni pedig nem is szabad. Rendszeres metszést kíván, főleg a támrendszerhez történő alakítására kell figyelni. Egyéves hajtásain jelennek meg a virágai. A harmadik évtől terem.

Kínai egresnek nevezi a kivit Velich István „Nálunk is megterem” című könyvében, és különleges feladatnak minősíti a növények metszését. A kúszó szárú, csavarodó hajtásaival kapaszkodó növényt időnként a nyár folyamán vissza kell vágni, így a vastagabb, egyenes hajtásrészek megerősödnek, ami fokozza a termőképességet. Az egészséges és megszakítás nélkül növekvő példányok ősszel lehullatják leveleiket, és kedvező, nem túl napos, északról védett fekvésben károsodás nélkül vészelik át a hideg telet.

A tápanyagban gazdag, humuszos talajokat kedveli, az erősen meszes, lúgos kémhatású talajokon rosszul fejlődik. A kivifajták nagy része kétlaki, hím és nővirágú. Egy hím példány – jól megválasztva – 5-6 nőegyed beporzására elegendő. Szaporítása magról, dugványozással és oltással történhet, de bujtással és gyökérdugvánnyal is megoldható.

A magról vetett példányokat általában alanyként használjuk. A már bevált egyedekről szedett oltóvesszővel a szőlőhöz hasonlóan hasítékoltással, oldalékezéssel és párosítással márciusban, az alany és oltóvesszők kihajtása előtt kell elvégezni az oltást. Az érett leveles hajtásokból vágott egy- és kétszemes darabokat laza föld-perlit keverékbe dugványozzuk olyan mélyre, hogy a felső szemek a föld fölött maradjanak. Az üveggel, fóliával fedett dugványok félárnyékos, de meleg, 25 fokos hőmérsékleten 1-2 hónap alatt gyökeresednek. Az így szaporított növényeket edényben, konténerben a hideghez folyamatosan szoktatva két évig neveljük, és tavasszal ültetjük végleges helyükre.

Címkék: Kertészkedés