• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nyár végi veszélyek

Rendkívül fontos a nyár végi kártevők elleni védekezés a zöldséges- és gyümölcsöskertekben, továbbá a szőlőültetvényekben.

Fotó: Bohanek Miklós

A késői burgonyavész-fertőzés veszélyezteti a gumók tárolhatóságát . Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos a lombozat nyár végi védelme. Az Altima gombaölő szer kifejezetten a burgonya augusztusi védelmére, a zárópermetezések biztonságossá tételére született, ezért ezzel érdemes elvégezni a két utolsó gombaölő szeres permetezést.

A szőlőben a szabad szemmel alig látható, sok apró atka szétoszlik a nagy nyári lombfelületen. Augusztus elején megkezdik az áttelelő tojások elhelyezését a rügyek közelébe, az ágvillák repedéseibe. A veszély mértéke látható, ha meggondoljuk, hogy a nyár végén eddig nagy felületen eloszló atkatömeg a tojások kelése után a tavaszi kis, fakadó hajtásokon koncentrálódik. Az áttelelő populáció ellen sikeresen védekezhetünk a Vertimeckel.

Az almánál hasonló a helyzet. A leggyakrabban itt is tavasszal szoktak védekezni, mert ekkor a legszembetűnőbb a kárkép. A korai kártétel éppen azért súlyos, mert a sok áttelelő, kifejlett levélbolha még a fakadás előtt megkezdi az igen nagyszámú, példányonként 250-300 tojás elhelyezését. A frissen kelő lárvák hamarosan szívogatni kezdik a fiatal hajtásokat. Mindez megelőzhető az áttelelésre készülő levélbolhák kiirtásával. Az áttelelő egyedek szeptember folyamán jelennek meg, és az ősz végéig a fákon maradnak, majd telelésre az avarba húzódnak. A tömeges áttelelés és a súlyos tavaszi kártétel a fák szeptember végi, október eleji permetezésével előzhető meg. A Vertimec nyár végi használata elpusztítja az ekkor alig fellelhető, de jelen lévő atkákat és az áttelelésre készülő levélbolhákat. Ezzel a kezeléssel a súlyos tavaszi kártétel esélye jelentősen csökken.