• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: édes burgonya

Szerző: Grosz Tamás
Amikor pár évvel ezelőtt megjelentek a multik polcain, csak csodálkoztam: mik ezek a lila gumók? Később már vásároltam is belőle, s már csak dicsértem, hogy milyen finom (bár drága) az édes burgonya – Ipomoea batatas (L.) Lam.

Tápiószelén, az Agrobotanikai Intézetben Horvát Lajos néhány batátagumót adott, hogy csiráztassam ki és ültessem el. A batátatermesztésről írt tanulmánnyal tértem haza, teli reményekkel.

A batáta a szulák-félék családjába tartozik, közeli rokona a nálunk is jól ismert Hajnalkának. Több fajtája létezik, ezek a gumók színében vagy a levelük alakjában különböznek. A 25-30 cm hosszúságot és az 1 kg-ot is elérik. Virágja tölcséres, de nálunk nem hoz magot.

Egyévesként termesztjük, mert nagyon melegigényes. Március végén hosszú balkonládába ültettem három jókora batátát, úgy, hogy körbe kb. 5-8 cm föld takarta. A lényeg, hogy csak sötétben csirázik. Egy alapjáraton járatott parapetes gázkonvektorra tettem, itt megkapta a kb. 30 fokos talp-hőmérsékletet. Kicsirázott rendesen.

Május közepén ültettem ki a homokos talajra, amit sajnos nem emeltem ki bakhátszerűen. (Meg is bántam, mert a kiszedés nem kis fáradtságot jelentett.) A palánták a hideg esős időben is szépen fejlődtek, kezdték beborítani a talajt. Érdekes, hogy a növények hajtásai minden esetben nyugatról keletre fejlődtek, még akkor is, amikor egyébként árnyékos területre értek. Jó szokásomhoz híven, több talajtípusra ültettem a palántákat, s a legjobban a könnyen melegedő homokos talajt hálálták meg. Érdekes, hogy az enyhén árnyékos helyen sem volt probléma, de a „mélyárnyékos” részen egyáltalán nem fejlődtek. Kapott vizet rendesen.

A kiszedése nem könnyű, ugyanis a mélyen lenyúló gumói könnyen elpattannak, sokszor a főágtól 30-40 cm-re is találtam jelentős méretű gumót. A végén kb. ötven kiló batátát ástam ki, tehát a befektetett 3 gumó hozott 36 palántát. ami tövenként 1,3 kg-os eredményt produkált. Célszerű 4-5 napig 30 fokos helyiségben, később 13-16 fokon tárolni.

Sokféleképpen elkészíthető, akár a burgonya, de még a zöldje is ehető. A trópusi országokban a magas vérnyomás betegség kezelésére használják.

Ami biztos: jövőre bakhátra fogom ültetni!

Címkék: Kertészkedés