• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: fogpiszkálófű

Szerző: Grosz Tamás
A gyógynövényeket kedvelők is szívesen ültetik a mediterrán vidékről származó, furcsa nevű fogpiszkálófüvet (Amni visnage).

Nagy, összetett ernyős virágzata hasonlít ugyan a murokra, de lényegesen más, mert szinte teljesen kopasz termése, sima fala jól megkülönbözteti a Daucus nemzetségtől. Az egész növény jellegzetesen fűszeres illatú.

Ültetni áprilisban kell, mivel 10 fok alatt nem csirázik: Váltott sorban 15 x 15, így a növények egymást támasztják. Magassága 50-60 cm. A meleg, napos helyet szereti, félárnyékban sokkal kisebb a virágzata. Talajban nem különösebben válogatós, az agyagos mély talajokat viszont nem kedveli.

A mostani csapadékos idő kimondottan kedvez a számára, mert a virágzás előtt a növénynek jól jön az eső. Szinte egész nyáron virágzik. Egyszerre virágzanak, ezért érdemes együtt ültetni a macskagyökérrel (Valeriana officinalis), melynek szintén a fehér ernyős a virága, csak lényegesen magasabb. A két növény együtt szép látványt nyújt.

Betegségét a lisztharmaton kívül nem tapasztaltam: ez meleg, páradús környezetben kapja el, amikor a nap nem tudja megszárítan

Az ernyősugarakat kellemes fűszeres ízük miatt kiválóan alkalmas fogpiszkálónak, innen is jött az elnevezése. A gyógyászatban értágító és görcsoldó szerekhez használják. Fiatal gyökereit a sárgarépához hasonlóan ételekbe is teszik.

Címkék: Kertészkedés