• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: izsóp

Szerző: Grosz Tamás
A mínuszok elbántak a kertek gyógy- és fűszernövényeivel, most nem sok növény szedhető. Ez alól csak kevés a kivétel, közötte az izsóp.

Az izsóp 50-60 cm magas évelő cserje. Kellemesen fűszeres illatos. Mediterrán származású, hazánkban jól alkalmazkodik az időjáráshoz, télen is megtartja leveleit. Többszínű virágai jól illeszkednek a virágágyásokba, kék, rózsaszínű, illetve fehér virágaival szépen mutat, nagyon jó mézelő növény. Domboldalak, rézsűk díszítésére kiválóan alkalmas.

Igénytelen, fagytűrő, talajban sem válogatós, közepesen vízigényes, fény- és melegkedvelő. Ültetésekor érdemes komposzttal kevert földet használni, műtrágya nem kell. Ha magról vetjük, március végén, április elején ültessük aprómorzsás talajba. Mivel a mag kicsi, így elég 1 cm mélyre vetni. Feltétlenül hengereljünk, illetve tömörítsünk a vetés után. Ősszel is szaporítható tőosztással.

A lisztharmat károsíthatja, ellene a legjobb védekezés, ha szellősen ültetjük. Károkozója még a tripszek okozta levélgörbülést, illetve -sárgulás. Káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket.

Teljes virágzásban kell szedni. Szárítani levegős, napfénytől mentes helyen ajánlott, amihez megfelel bármely napmentes hely, ahol a szellő jól átjárja.

Már az ókorban is gyógynövényként használták. Köhögéscsillapító, a légcsőhurutot és az asztmát is eredményesen gyógyítja. Vérnyomásnövelő teakeverékekben is jó, de vigyázni kell, mert nagyobb adagja epilepsziás rohamot is kiválthat, illetve magas vérnyomásnál mindenképpen kerülendő.

Jó gombaölő és izzadságátló, a fürdővíz illatosítására is kitűnő.

Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító, e hatása fűszerként is érvényesül. Nyersen vagy szárítva különböző húsételek, páclevek, mártások, köretek fűszereként terjedt el. Zsíros húsételekben fokozza az emésztőnedvek kiválasztását.

Virága ehető, ezért frissen a saláták díszítő és ízjavító eleme lehet. Finom borok ízesítőjeként is ismert.

Köhögés és rekedtség elleni teakeverék:
Fél liter vízhez szárított izsópfű, fehérmályva gyökér, martilapulevél, izlandi zuzmó, kakukkfű, tüdőfű keverékéből 2 evőkanálnyit teszünk. 2-3 percig főzzük, 5-10 perc múlva szűrjük, mézzel édesítjük. Naponta többször melegen isszuk.

Címkék: Kertészkedés