• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: kasvirág

Szerző: Grosz Tamás
Az amerikai származású kasvirág Magyarországon sokáig ismeretlen volt, de az utóbbi időben egyre több felé bukkant fel. A harmattól csillogó sötétzöld levelei és hosszú virágzása közkedvelté tette. Tenyérnyi virágaival méltó lakója bármely virágoskertnek.

Több változata is van, így a bíborlevelű (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia), de néhány kertben feltűnt fehér virágú változata is. Május végétől virágzik és az első komolyabb lehűlésig folyamatosan, hozza virágait. Vágott virágként is megállja a helyét.

Lágy szárú, fagytűrő évelő növény, 120 centiméter magasra is megnő. Szinte minden meszes talajon kiválóan fejlődik. Jól meggyökeresedett példányai a szárazságot is elviselik. Különösebb növényvédelmi munkálatokat nem igényel, de a csigák szeretik.

Ügyeljünk arra, hogy szellősen ültessük, mert esős-párás napokon könnyen lisztharmatos lesz. Szaporítható magvetéssel és tőosztással is. A magvetésnél vegyük figyelembe, hogy nehezen csirázik és fejlődése igen lassú. Erősen gyomosodik, így könnyen kikapálhatjuk a kis csirákat. A tőosztásnál egy-egy idősebb példányt akár 5-10 felé is szétszedhető.

Betakarítása teljes virágzásban évente egyszer lehetséges. Általában présnedvet készítenek belőle. A gyökérdrog kinyerésének optimális ideje októberben jön el. Csak 2-3 éves növényt érdemes kiásni. A felszedett gyökereket mossuk meg, de ne áztassuk. A száradás érdekében célszerű kisebb darabokra vágni.

A friss növényből nyert présnedvet gyenge hőkezelés után légúti megbetegedések megelőzésére adják. Fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusfertőzésekkel szemben, de segít akut gyulladások esetén is. Az influenza megelőzésében és a fertőzés kezelésében rendkívül hatásos. Beszedéskor a nyelven bizsergő érzést okoz, ami természetes jelenség. Viszont hosszú ideig ne használjuk, mert számos nemkívánatos mellékhatást válthat ki.

Címkék: Kertészkedés