• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: naspolya

Szerző: Grosz Tamás
Beérett a naspolya, az utolsó gyümölcs, amit még az idén szüretelhetünk. Állaga miatt nem túlzottan kedvelt, de sok értékes vitamint tartalmaz.

Elfoglalt emberek igazi gyümölcsfája, szinte minden talajon megél. Akár 10 méterre is megnövő fát, vagy töröl elágazó csinos kis bokrot növeszt. Egymagában is állhat: nem kell hozzá porzó. Metszést sem igényel: termőrügyei a vesszők csúcsán állnak. Permetezni sem szükséges: magas csersavtartalma miatt nem támadja meg szinte semmi. Nem fagy el: jól bírja a hideget.

Munka pedig csak a gyümölcs leszedésével adódik, aminek most jött el az ideje. Frissen élvezhetetlen, a nedvességtől viszont óvni kell. Terítsük szét lazán száraz helyen, s ha megpuhult és megsötétedett, akkor fogyaszthatjuk: utóéréskor alakulnak ki az íz- és zamatanyagai.

C-, B- és E-vitamint, karotint, az ásványanyagok közül vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt tartalmaz. Sok élelmi rost, pektint is található benne, így könnyen készíthető belőle befőtt, lekvár, zselé, parfé is.

A népi gyógyászat a fakérget vérzéscsillapításra, magját vesekőelhajtásra használja. A gyümölcs a vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert.


Íme, a naspolyaparfé receptje:
Öblítsük át a naspolyát bő vízben, majd nyomkodjuk át szitán úgy, hogy a héját és a magját eltávolíthassuk. Ezután turmixgéppel összetörjük. Narancslikőrrel, cukorral, vaníliával és kevés sóval ízesítjük.

Címkék: Kertészkedés