• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Tündérrózsát virágzik a tó

Szerző: Pethes József
Ha Hévízen járunk, megcsodáljuk a tó jellegzetes növényét, a tündérrózsát, ami bekerült a város címerébe és zászlajába is. Közben nem is gondolunk arra, hogy nekünk is lehet ilyenünk, hiszen árusítják, csak egy kerti tó kell hozzá.

Fotó: Bohanek Miklós

A hévízi példányok szigorúan védettek, a növények virágzása már nyár elején elkezdődik, s egészen november végéig tart. Az indiai vörös tündérrózsát Lovassy Sándor biológus honosította meg az 1800-as évek végén. Ez a növény vegetatív módon szaporodik: egy-egy gyökérgumó hat évig él, s ez idő alatt bőven képez leányrizómákat. Ha nem háborítják a tövet, nyaranta 10-20 levelet fejleszt.

A cédrusfa illatát idéző ciklámenpiros virágok 5-7 centiméterre emelkednek a víz fölé. Késő éjjel nyílnak és másnap délelőtt csukódnak be szirmaik. A virágzás kezdete általában júniusra esik, júliusban fokozódik, augusztusban, szeptemberben éri el tetőpontját, és tart november végéig. A vörös tündérrózsa, mint a legtöbb trópusi növény, szereti a háborítatlanságot, az egyenletes klímát, s egy-egy virága három napig díszlik.

A tavirózsáknak sok fajtája kapható itthon is több kertészeti áruházban. Ha a saját tavunkba szeretnénk telepíteni a tavirózsát, erre a legalkalmasabb időszak a május, amikor már kellően meleg van. Minden fajta más-más ültetési mélységet igényel, van, amelyiket 20-25 centiméterre, míg másokat 80-120 centire kell ültetni. Ahhoz hogy gazdagon virágozzon, legalább napi nyolcórás napsütésre van szüksége.

Nem célszerű a növényt szökőkút vagy bármilyen csobogó mellé ültetni, hiszen a tavirózsa a csendes, nyugodt, állóvizes tavakat kedveli. Gondozása egyszerű: csak a tó vizét tisztán kell tartani és meg kell előzni a békanyálképződést, mert ez a legnagyobb ellensége. A májusban kiültetett tövek már júniusban elkezdenek virágozni és késő őszig nyílnak. Elég egy-két tövet ültetni, mert gyorsan szaporodik, és benövi az egész vízfelületet. Télen pedig érdemes a tavirózsatöveket fagymentes helyen átteleltetni.