• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Varázsszer a vadonban

Szerző: Kovács Réka
A bodza az egyik legrégebben ismert és használt gyógynövény, melyet korábban számos nép varázserővel is felruházott. Az egyik legkedveltebb szörpalapanyag, gyógyhatása igen széles körű, ráadásul a talajt is javítja és szinte bárhol megterem.

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle asszonynak, a családi fészek istennőjének áldozták. Az angolszász kultúrkörben pedig tilos volt a növényt kivágni vagy elégetni. Ha mégis el kellett pusztítani, de előtte nem mondtak imát Bodza-anyához, akkor az visszatért és bosszút állt.

Néhány javaslat a gyógyászati célú felhasználáshoz:

– Meghűlésre és influenzára: 2 dl vízzel leforrázunk 4 g bodzavirágot, 2 g hársfavirágot és 3 g kamillát, és 5 perc állás után, leszűrve, forrón fogyasztjuk. Esetleg két csészével is az izzadásig, influenzára négyóránként.

– Fogyókúrához: 1-3 tk virágot forrázunk 1 csésze vízzel, 5 perc állás után szűrve, napi 5 csészével fogyasztunk.

– Migrénre: bodzaruta, kecskefű és bodzavirág 1:1:1 arányú keverékéből készítsünk forrázott teát (1-2 tk fűhöz 2 dl víz). A fájdalom jelentkezésekor fogyasszuk.

– Belsőleg reumára: 2 marék bodzakérget 1 liter vízbe szórunk és addig forraljuk, míg a víz a felére nem csökken. Teaként fogyasztjuk naponta több csészével.

Magyarországon tájegységenként térnek el a bodzával kacsolatos mondák. Egyes vidékeken, például a palócok szerint, a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. Az alsó Őrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.

De mi is ez varázserejű növény valójában?

A fekete bodza nagy bokor vagy kis fa méretű, őshonos növény. Fehér virágai úgynevezett bogernyőben nyílnak, melyek lapos tányérokra emlékeztetnek. Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

Gyógyhatásai között a legfontosabbak: izzasztó-lázcsillapító, méregtelenítő és az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses megbetegedéseknél. Emellett immunerősítő, vértisztító és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A gyümölcs nedvének nyugtató és fájdalomcsillapító hatását borsmentával, kakukkfűvel kombinálva migrénes fejfájások ellen alkalmazzák.

A virág forrázatát szemgyulladásnál szemcseppként, a mézzel kevert bodzalekvárt TBC-seknek kiváló tüdőtisztítóként, krémjét pedig ránctalanítóként használják. Tartalmaz A- és B-vitamint, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusfélékének.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak (május-június). A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor azok szárítás közben megbarnulnak. Figyeljünk rá, hogy a bodza egyik részét se fogyasszuk feldolgozatlanul, mert nyersen enyhe mérgező hatása van. Ezek a mérgező anyagok hő hatására lebomlanak.

Ha szeretnének még jobban megismerkedni a vadon termő gyógynövényekkel, akkor látogassanak el a Gyógynövénytúrák valamelyikére!

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu