• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mitől színes a turákó?

Szerző: Tóth Zsigmond
Messze földön híres Pócsi Béla tapolcai madártenyészete. Idén már másodszor nyert turákóival aranyérmet, ezúttal az Olaszországban megrendezett díszmadár-világbajnokságon.

Fotó: Németh András Péter

Tagja a Nemzetközi Turákó Társaságnak, és minden bizonnyal a tapolcai állomány a világ első tíz ilyen típusú gyűjteménye közé sorolható. A turákóknak huszonhárom faja ismert, ezek közül öt él a tapolcai madárkertben. Mivel eredeti elterjedési területükön, a hegyvidéki erdőktől kezdve a fás szavannákig különféle élőhelytípusokat népesítenek be, Pócsi Bélának is sokat kellett törnie a fejét, hogyan teremtsen megfelelő otthont számukra. A különféle egzotikus növényekkel dúsan benépesített röpdék végül is megfeleltek e látványos madaraknak, melyek általában két-három fehér, gömbölyded tojást tojnak. Ezekből huszonkét-harminc napi kotlás után kelnek ki a fiókák, akik tágra nyitott, narancssárga csőrükkel fejezik ki éhségérzetüket, melyet a szülők gyümölcsök és rovarok visszaöklendezett keverékével csillapítanak.

Állati hírek
Vega páncélosok
Teknőseinket sok szenvedéstől kímélhetjük meg, ha változatosan és tartalmas ételekkel tápláljuk őket. Jó vitaminforrás nekik például a gyermekláncfű, a kelkáposzta, a petrezselyem és a sárgarépa. Ha páncélosunk nincs oda a zöldségekért, akkor keverjünk kevéske zöldet kedvenc ételeibe, például a tonhalba. Ha kis halakkal, csigákkal, vízi rovarokkal tápláljuk, akkor külön vitaminpótlásra már nem is lesz szükség, hiszen ezek az eleségek minden – a teknős számára fontos – tápanyaggal rendelkeznek. Természetesen a friss zöldségekre ekkor is szükségük van. Legyünk óvatosak a boltban kapható mesterséges vitaminokkal, ezeket nem szabad túladagolni, figyelni kell az előírt mennyiségek betartására!

Ejtőernyős macskák
Ha egy macska kiesik a tizedik emeletről, könnyen a talpára esik és elfut. Zuhanás közben ugyanis olyan testhelyzetet vesz fel, mintha ejtőernyőzne. A hónuk alatt és combjuk között lévő bőrredők úgymond megfelezik a cicára ható nehézségi erőt, ezáltal csökken a zuhanás sebessége. A macskának legalább 12 méteres útra van szüksége ahhoz, hogy biztonságosan a talpára essen, és elfusson. E túlélő akrobatának titka elsősorban idegrendszerének felépítésében keresendő, ugyanis idegei rendkívül gyors tájékozódásra adnak lehetőséget. Csontvázában pedig az ízületek szögellése nagyon szerencsésnek mondható: a végtagok ízületeinek hajlító felületei igen kicsi szöget zárnak be, egy rugalmas rendszert képezve, amely felfogja és elnyeli az ütést.

Zebrapinty kalitkában
Hazánkban az egyik leggyakrabban tartott díszmadár a zebrapinty. A díszállat-kereskedések változatos formájú, anyagú, színű és méretű kalitkákat kínálnak számukra. A választásnál figyelembe kell venni, hogy a zebrapinty nagy mozgásigényű, ezért egy párnak legalább 50×40×30 cm-es kalitka javasolható. Ideális esetben a kalitka téglalap alakú, magassága kisebb, mint a hossza. Mivel a pintyek igencsak szemetelnek, előnyös lehet az üvegbetétes kalitka. Praktikus továbbá, ha a kalitka alja tálcás, mert így könnyebben tisztítható. Az ajtónak akkorának kell lennie, hogy szükség esetén be tudjunk nyúlni a madarakhoz, és könnyen meg tudjuk fogni őket. Szükséges egy másik nyílás is, ahová a fürdetőt helyezzük fel.

Pethes József

Ősi jellegű madarak, ezért az apróságok hamar elhagyják a fészket. Szárnyaikkal is kapaszkodva, rendkívül magabiztosan másznak a fák ágai között. Ekkor még repülni nem tudnak. Általában egy hónapos korban kapnak először szárnyra, de a szülők még ezután is gondoskodnak utódaikról – főleg gyümölccsel, bogyókkal etetik őket. A fió¬kák színezete még hosszú hónapokon keresztül közel sem olyan káprázatos, mint az öregeké. Ez azzal is magyarázható, hogy a turákók két olyan magas réztartalmú tollfestékkel rendelkeznek, mely egyedülálló a madárvilágban – ahhoz, hogy ezek kellő mennyiségben keletkezzenek, rengeteg gyümölcsöt kell elfogyasztaniuk egyéves korukig. Így Bélának is bizony naponta legalább tíz kiló gyümölcsöt kell felvágnia félcentis kockákra. Még szerencse, hogy a szeletelés oroszlánrészét felesége vállalta magára. Mivel gyors emésztésű madarakról van szó, tartásuk állandó lekötöttséget igényel, sokat kell utánuk takarítani, Pócsiék már hosszú évek óta helyhez kötötté váltak. Ezt a nagy áldozatot kevesen vállalják, ezért is ritka állatok nálunk a turákók.

 

A következő világbajnokságot Portugáliában rendezik, ahol a nemrég hazánkban először szaporított Livingstone turákóival Béla ismét dobogós helyezés várományosa lehetne. De sokat gondolkozik azon, hogy a sok fáradsággal járó, anyagi áldozatot igénylő megmérettetésre elindul-e. Erejét inkább a hazai madártartási kultúra népszerűsítésére szeretné fordítani, miközben megpróbálkozna más állatkülönlegességek, mint például a tukánok tenyésztésével. Közben nem feledkezik meg arról sem, hogy egy immár több évtizedes álmát megvalósítsa: madárparkot szeretne létesíteni.

Tiovábbi színes írásokat a Szabad Föld pénteken megjelent, 41. számában talál!