• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Álljon meg a Cigánykerék!

Szerző: Palágyi Edit
Szakcsi Lakatos Béla musicalje, a Cigánykerék máig nem avult el. A Kossuth-díjas zeneszerző szerint a romák is többet tehetnének azért, hogy kitörjenek.

A „Nyócker” világa elevenedik meg abban a zenés darabban, a melyet nemrég mutatott be az egri Gárdonyi Géza Színház Szegvári Menyhért rendezésében. A musical – melynek szövegét Csemer Géza írta, zenéjét pedig Szakcsi Lakatos Béla szerezte – még a nyolcvanas években született. Annál meglepőbb, hogy mára nemhogy elvesztette volna aktualitását, de még égetőbbek azok a kérdések, problémák, melyeket felvet – nyilatkozta a zeneszerző, aki maga is megnézte az egri előadást, s találkozott közönségével.

Szakcsi Lakatos Béla mindmáig kedveli a Cigánykerékhez írt zenét, s hűséges maradt e musicalhez. Az Operettszínház felkérésére a közelmúltban a Szentivánéji álomhoz írt muzsikát. E műfajt – a világzene mintájára –  „world musical”-nek nevezte el, mivel több nép zenéjének motívumait keveri benne mesteri módon.

A világhírű zenész állítja: igen fontos lenne, hogy a romák egységesen lépjenek fel, mert csak így vehetnék rá a pártokat, a kormányzatokat, hogy elegendő pénzt áldozzanak a cigányság felzárkóztatására. A roma fiatalok számára a művészet és a sport lehet a legfontosabb kitörési pont – ahogy az egri darab is mutatja –, de legfőképpen természetesen a tanulás, A Kossuth-díjas zeneszerző szerint a roma fiataloknak is igyekezniük kell azért, hogy sikerüljön az életük. Ahogyan ő maga is rengeteget dolgozott azért, hogy külföldön is elismert zongoraművész és zeneszerző váljék belőle. Azt sem érzi akadálynak, hogy a cigányzene műfaja már leáldozóban van, mivel a tehetséges roma muzsikusok boldogulhatnak a dzsessz és a klasszikus zene berkeiben is – ha van bennük elég kitartás, s támogatást is kapnak ehhez.