• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Készül Heves leltára

Szerző: Palágyi Edit
Az egerszalóki sódomb, a nagyvisnyói fekete mészkő vagy éppen a kaptárkövek – csak néhány példa arra, mennyi helyi védettséget élvező természeti értéket rejt Heves megye. A sort folytathatnánk még az arborétumokkal, a kastélyparkokkal, a több száz éves fákkal.

Énekszó száll az egerszalóki barlanglakások előtt
Fotó:
Németh András Péter

E helyi kincseket veszik most lajstromba a megyei önkormányzat és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület együttműködésének köszönhetően. Az egyesület tagjai egy nyertes pályázat jóvoltából hamarosan megkezdik a helyi jelentőségű védett területek és emlékek felmérését, s ezzel több évtizedes lemaradást pótolnak. A megóvásra érdemes természeti képződményeket, növényeket és egyéb kincseket nemcsak leltárba veszik és dokumentálják, hanem egy kiadvány és honlap is készül ezekről – tudtuk meg Havasi Norberttől, az egyesület elnökétől.

Mindez azt szolgálja, hogy a települések önkormányzatai tudatosabban óvhassák a helyi értékeket, és az idegenforgalmat is serkenti, ha a turisták tudják, hol milyen – sokszor rejtőzködő – látványosságra lelnek. E munkának az ad lendületet, hogy egy jogszabály lehetőséget ad a megyei értéktárak elkészítésére, melyekben később nemcsak a természeti, de a kulturális, gasztronómiai és néprajzi kincsek is felsorakozhatnak. A megyék aztán javasolhatják, hogy mely becsesebb emlékeik kapjanak helyet a Magyar Értéktárban.

Az egyesület a Bükki Nemzeti Parkkal együtt azt is kezdeményezte, hogy a Bükkalján előforduló különleges sziklaképződmények, a kaptárkövek nyerjenek országos védettséget – hasonlóan a kunhalmokhoz és földvárakhoz. Reményeik szerint még az idén megadja az engedélyt a vidékfejlesztési tárca, hogy a kaptárkövek egyedi tájemlékként törvényi védelmet élvezhessenek.