• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kik forgatnak filmet a whiskys rablóról?

Szerző: Csontos Tibor
A nyár elején kezdi forgatni Dobray György a whiskys rablóról szóló játékfilmjét. Ambrus Attila Amerika kedvenc gengszterének is számít azóta, hogy egy New York-i sportújságíró piacra dobta róla szóló balladáját. Még Johnny Depp is szimatot kapott, ő ugyancsak filmet tervez az egykori magyar bankrabló történetéből.

A hollywoodi világsztár, Johnny Depp (képünkön) tavaly tavasszal interjút adott a Szabad Földnek, melyben arra a kérdésre, hol tart a whiskys rabló életének megfilmesítésével, elmondta, hogy már dolgoznak a filmen, a húga a produkciós főnök, ő tartja rajta a szemét a forgatókönyvön. Hozzátette, szeretne a film kapcsán Magyarországra is eljutni, de belátható időn belül erre szerinte alig lesz lehetősége.

Négy éve röppentették fel a hírt az Egyesült Államokban, hogy filmet forgatnak az amerikai sportújságíró, Julian Rubinstein A whiskys rabló balladája című könyvéből, amelyben a szerző Ambrus Attila életét dolgozta fel. A tengerentúli kritikusok a kötet alapján Kelet-Európa Robin Hoodjának, sőt Amerika kedvenc gengszterének nevezték Ambrust, nem is csoda, hogy Hollywood is szimatot kapott. Saját népi hősükhöz, John Dillingerhez hasonlították. A harmincas évek amerikai gengszterét minden idők legnagyobb gengsztereként emlegetik, aki rendre bolondot csinált a rendőrségből.

Julian Rubinstein „a kor szatírájának” minősítette Ambrus történetét, melyből a HBO húszperces dokumentumfilmet forgatott az író és a bankrabló találkozójáról a sátoraljaújhelyi fegyházban, ahol a whiskys a büntetését tölti (képünk az interjún készült). Sőt a Discovery Channel a whiskys sztoriját is feldolgozta a Szökésben - egy lépéssel a hatóságok előtt című sorozatában, amely a világ legrafináltabb bűnözőit mutatta be.

Mindegyik produkció és Johnny Depp megnyilvánulása is jó hírverés a készülő magyar játékfilmnek: Ambrus Attila életének megfilmesítési jogai ugyanis Dobray György filmrendező birtokában vannak. Mintha Johnny Deppnek fogalma sem lenne arról, hogy a történet már angol-magyar koprodukcióban formálódik.

– Öt éve gondoltam először arra, hogy filmre viszem Ambrus Attila kalandregényes életét – mondja Dobray György. – Az ötlettel személyesen is megkerestem az újhelyi fegyházban. Az első pillanattól kezdve kialakult köztünk egyfajta bizalom, s rám bízta életének megfilmesítését, ez a kettőnk közötti szerződés lényege. Azt mondta, olyan forgatókönyvet írjak, amilyet szeretnék, többször beszéltünk telefonon is. Mivel felgyorsultak a film körüli események, ismét meglátogatom, mert szeretném tájékoztatni Ambrust, aki ugyancsak nagyon várja a film elkészültét.

A huszonhat pénzintézetet kirabló egykori erdélyi templomfestő, sírásó, prémcsempész, villanyszerelő, jéghokis, aki egy tehervagon aljára tapadva lopta át magát a román-magyar határon, ma már kriminalisztikai hungaricum. Egy angol producer is ráérzett a történet ízére, közölte, tetszik neki a sztori és hajlandó is beszállni egy koprodukcióba. Megvannak a szereplők is, Ambrust egy amerikai színész alakítja, s a következő hetekben véglegesítik a szerződéseket.

Az Amerika kedvenc gengszteréről készülő film nem amerikai típusú akcióhalmaznak ígérkezik. Dobray György (fekete-fehér képünkön) igazi kelet-európai történetként jellemzi, s mint mondja, az angolok sem hagyományos „bankrablós” filmet szeretnének viszontlátni. A forgatás májusban vagy júniusban kezdődik, szeretnének Spanyolországba, Marokkóba is elmenni, Ambrus e két ország legszebb üdülőhelyein is megfordult a rablott pénzből.

A készülő film egyik különlegessége, hogy egy „rabló-pandúr” szakértői duett dolgozik majd benne. A rendező ugyanis felkérte Ambrus egykori jéghokis és tettestársát, Orbán Gábort, legyen a film egyik tanácsadója. Tizenhárom bankrablást követtek el közösen, elsőként őt fogták el, nyolcéves szabadságvesztés büntetéséből hat év után, 2006-ban szabadult. A produkció rendőrségi szakértője pedig az a dr. Fülöp Valter alezredes lesz, aki nyomozótársaival Ambrus Attila trófeáját is magáénak tudhatja, s aki könyvben is megírta elfogásának sztoriját.

– A rendőrségi szemléletmódot és a rendőri munka hiteles és érdekes megjelenítését képviselem majd a filmben – mondja dr. Fülöp Valter, ma a budapesti XII. kerület rendőrkapitányságának vezetője. – Például életszerűtlen lenne, ha a film egyik jelenetében kihallgatás közben whiskyvel kínálnák a filmbeli bankrablót, hogy a kedvében járjanak. Nem lesz filmbeli alteregóm, a nyomozás az életben is csapatmunka, a filmbeli nyomozó a valóságban nem létező figuraként jelenik meg, aki egy nyomozócsoport tagjainak tulajdonságait ötvözi majd.

A kérdésre, hogy milyen lesz majd Orbán Gáborral közösen szakérteni, dr. Fülöp azt mondja, érdekesnek ígérkezik. Meséli, hogy Orbánt az elfogása után ő is kihallgatta, utólag hallotta, hogy megkérdezték tőle, mit gondol Fülöp Valterről, azt válaszolta, korrekt volt vele szemben.

– Haverok azért nem leszünk – teszi hozzá az alezredes. – Az ötlettel, hogy ő is a film egyik tanácsadója legyen, semmi gondom. Ki más adhatna jobb tanácsokat az elkövetői oldal hiteles megjelenítéséhez, mint a történések egyik résztvevője?
Whiskys sztori
„Stílusos, nem mindennapi bűnöző Ambrus Attila” – így jellemezte dr. Fülöp Valter Ambrust, aki 1993-1999 között pénzintézeteket, utazási irodát rabolt ki. Egy bankot négyszer is kifosztott. A pénzből többek között Dominikára, Thaiföldre, a Seychelles-szigetekre utazott, drága autókat vásárolt. Whiskys rablónak hívták, mert minden rablás előtt egy közeli helyen lehajtott egy pohár whiskyt. Népi hőssé vált, pólók, kitűzők készültek róla, egy német popénekes dalt írt róla. 1995. január 15-én fogták el, július 10-én megszökött a Gyorskocsi utcai fogdából. Hat hónappal később kapták el újra, 2002-ben tizenhét év fegyházra ítélték. Négy könyv született róla, az ötödiket tettestársa, Orbán Gábor írta, ezt nem adták ki.