• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Oscar-díjas liliomtipróért harcol a filmvilág

Szerző: Balogh Mária
Roman Polanskit, a lengyel származású, Franciaországban élő Oscar-díjas filmrendezőt fajtalankodásért tartóztatták le Svájcban.

A 76 esztendős művész az életműdíját ment átvenni zürichi filmfesztiválra, amikor a repülőtéren a svájci hatóságok őrizetbe vették. Az Egyesült Államokban még 1978-ban kiadott elfogatóparancs alapján azzal vádolják, hogy egy 13 éves kislánnyal – egyetlen alkalommal – szexuális viszonyt létesített. A vád szerint Jack Nicholson villájában történt meg a légyott Roman Polanski és a lány között – gyertyafényes pezsgőzés, némi kábítószer elfogyasztása közepette. Polanski sosem tagadta 32 évvel ezelőtti tettét, de hozzátette: a lány szexuális téren tapasztalt volt, s beleegyezett az aktusba.

A szakember szemével
Dr. Varga Emma pszichiáter több évtizedes kutatásokra hivatkozva elmondta: a pedofil elkövetők nem gyógyíthatóak, s akár életük végéig folyamatos gyógyszeres- és pszichoterápiás kezelésre szorulnak. A pedofília ugyanis olyan szexuális abberáció, amit a betegek nagy része maguk is elszenvedtek gyermekkorukban.
Hazánkban az ilyen elkövetők nincsenek regisztrálva, sem megbélyegezve. A büntetésük letöltését követően, más bűnözőkhöz hasonlóan, visszatérnek a társadalomba. Az pedig mellékes, hogy az illető hétköznapi ember-e, vagy művész. A szakember szerint utóbbiak azért veszélyesebbek, mert agyafúrtabban, ugyanakkor simulékonyabban, kedvesebben csábítják el áldozataikat. Baj akkor van, ha a gyermek nem ismeri fel a veszélyt, vagy ha maga is enged a csábításnak.

Az Oscar-díjas rendezőt és írót a lány szülei jelentették fel 1977-ben. A művész másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Az ítélet kihirdetése előtt megszökött a tengerentúlról, mert hosszú börtönbüntetés várt rá. Meg sem állt Franciaországig, s mindeddig elkerülte azokat az államokat, melyeknek kiadatási egyezménye van Amerikával.

A hír hallatán Andrzej Vajda és a lengyel filmművész szövetség több rangos képviselője felhívást intézett Lengyelország vezetőihez, hogy lépjenek fel Polanski érdekében. Az Oscar-díjas rendező állapotos feleségét 1969-ben egy bűnbanda brutális kegyetlenséggel meggyilkolta.

A ma 46 éves, háromgyerekes anya, akivel a művész 1977-ben szexuális kapcsolatot létesített, már régen megbocsátott Roman Polanskinak. Elítélését sosem kérte a hatóságoktól. Az asszony szerint a művészt fel kellene menteni, mert nem veszélyes a társadalomra.