• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Jancsó Miklósért Itáliában is rajonganak

Szerző: Csontos Tibor
Tíz évet töltött Jancsó Miklós Olaszországban, ahol a legnagyobbakkal barátkozhatott, s ahol a világ legnagyobb filmrendezői között emlegetik. Kiderül ez a róla szóló könyvből is, ami először Rómában jelent meg Giacomo Gambetti tollából,most pedig nálunk is kiadták.

Mondhatni, hogy a világhírű Jancsó az olasz filmművészet része is. Harminc éve hosszú időt töltött Itáliában, ahová filmes ikertestvérét, forgatókönyveinek íróját, Hernádi Gyulát már nem engedték utána, s ahol tanított és az olasz film legnagyobbjaival barátkozott. Halála előtti estén például együtt vacsorázott a rendező, író, költő, nyelvész Pasolinivel, akit 1975-ben meggíilkoltak. Mesterének tartotta Michelangelo Antonionit, s beszédes az is, hogy az első filmjét A harangok Rómába mennek címmel forgatta.

Tavaly ősszel az olasz filmművészet tisztelgett nyolcvanöt éves rendezőnk előtt. Rómában ugyanis megjelent Giacomo Gambetti Jancsó Miklós - Filmművészet a történelem és az élet között című könyve. Ezt a filmes históriát mutatta be most magyarul a héten a Magyar Filmszemle és a Magyar Filmunió az Olasz Kultúrintézetben.

A könyv szerzőjét a magyar film itáliai népszerűsítőjeként, az egyik legjobb olasz szakértőjeként tartják számon. Huszonöt éve majd' minden Magyar Filmszemlét végignézett, sőt meg is írta ezek történetét. Mi több, neki köszönhetően jelenhettek meg magyar filmek olaszországi fesztiválokon, magyar filmklubot vezetett a Római Magyar Akadémián, magyar filmheteket szervezett az olasz fővárosban a Lumiére című folyóirat főszerkesztőjeként mindig ügyel arra, hogy a magyar filmről is szó essék. Az elismert olasz színi- és filmkritikus, számos olasz szakkönyv írója, aki Gaál István filmjeinek is nagy rajongója (könyvet is írt róla) ezúttal Jancsó életművét elemzi. A szerző és a rendező régi barátok, s jó viszonyuknak nyoma van a kötet interjúiban, történeteiben, ám a filmjeiről szóló kritikákban már kevésbé. Sok fénykép is illusztrálja Gambetti tanulmánykötetét, amely megérdemelné, hogy más nyelvekre is lefordítsák.