• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Joe Murányi matyómagyarként fújja

Szerző: Csontos Tibor
Nélküle már nem rendeznek dzsesszfesztivált a Bánki-tónál. Joe Murányi New York-ból repül haza, hogy Louis Armstrong egykori zenészeként fújja a klarinétját.

Mindig ő az első, akinek elküldik Bánkról a Louis Armstrong Jazzfesztiválra szóló meghívót, s az sem véletlen, hogy ott volt a Satchmo becenévre hallgató legenda szobrának avatásán is Nógrád megye nyári jazzközpontjában. Joe Murányi nem hiányozhat az Armstronghoz kötődő zenei eseményekről, hiszen ő az amerikai jazzmuzsikus zenekarának utolsó klarinétosa, miután 1967-ben mindenki őt ajánlotta Satchmonak.

Az amerikai „matyómagyar”
A New York-ban született Joe Murányit Mezőkövesd díszpolgárrá avatja. Édesapja a matyóvárosból vándorolt ki annak idején Amerikába. Nem véletlen, hogy nyolcvankét esztendős Murányi rendre „matyómagyarnak” nevezi magát.

A világhírű zenész június 26-án és 27-én tehát ismét palócföldre lép, hogy a VI. Louis Armstrong Jazzfesztivál első napján szerepeljen a Joe Muranyi and His All Stars nevű együttesével.

A Bánki-tó víziszínpadán és a Tó Wellness Hotelben rendezendő fesztivál nyitóprogramjában lép színre a zenekarával a lengyel Jazz Band Ball and Siergiej Wowkotrub nevű formáció és a magyar Jazz Steps mellett. Utóbbi egyébként Murányi nagy kedvence, a társulat a harmincas-negyvenes évek New Orleans-i zenéjének örökzöldjeit játssza.

A fesztivál második napját a gödöllői Dixix Rhythm kezdi, utánuk két magyar zenekar következik, a Swing Manouche projekt és a Budapest Jazz Orchestra, majd az amerikai Scott Hamilton, a német Joscho Stephan Trio és a szlovák Nothing But Swing Trio hódol a műfajnak. S valamennyien ott lesznek a pénteken éjfélkor kezdődő örömzenélésen is: a jam session kötelező tartozéka az ilyen típusú jazzfesztiváloknak, de különleges élménynek ígérkezik mindez az éjszakai Bánki-tó díszleténél.

A koncertszünetekben Eifert János fotóművésznek a korábbi bánki fesztiválokon készült felvételeiből született diaporámáját vetítik, a hotel jazztermében pedig a fesztivál nyitónapjától július tizedikéig a koncerteken készült fényképeiből látható kiállítás. Jó néhány felvételen ott lesz persze Joe Murányi is, és bizonyos, hogy idővel a matyómagyarnak (ld. keretes szöveg) is lesz szobra a Bánki-tónál.