• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kiönti lelkét a számítógép rabja

Szerző: Borzák Tibor
A kábítószer, az ital káros hatásait sokan sokféleképpen elemezték már, orvosok, szociológusok, művészek értekezéseit ismerjük a témában. De létezik másfajta szenvedélybetegség is: a számítógép-függőség. Erről a témáról írt könyvet Garay Zsuzsanna.

Garay Zsuzsanna Függőség című könyve egy, a számítógép rabságában élő nő vallomásait tartalmazza, tizenhat fejezetben, ami tulajdonképpen tizenhat kazettára rögzített gyónás. Eleinte csak pókháló vékonyságú szálként veszik körbe a problémák, majd egyre jobban gúzsba kötik, végül teljesen elhatalmasodik rajta a gyengeség. Az áldozatot szorongások, félelmek, kétségek gyötrik, nem lát reményt a gyógyulásra, nincs semmiféle kapaszkodó.

Könnyű csapdába esni: a számítógépet ma már nagyon sokan a munkájukhoz használják (hoppá, most éppen én is hevesen ütögetem a billentyűzetet!), ezek lehetnek az első lépések a függőség kialakulásához. S néha észrevesszük magunkon, hogy nem vagyunk képesek megnyomni a kikapcsoló gombot, újabb és újabb műveletekbe kezdünk. S aki nem tud felülkerekedni a csábításon, az bizony könnyen végzetes bajba kerülhet. Aki pedig titkos vágyaik kiélése miatt lépi át a kaput, a látszatvilág mocsarában hamar elsüllyed, s újabb komputerfüggővel gyarapodik az amúgy is népes tábor.

A nyíregyházi születésű budapesti tanár, Garay Zsuzsanna korábban verseket, meséket és novellákat írt. Első önálló könyve a most megjelent Függőség, melynek lapjain végigkövethetjük egy nő számítógép iránti vonzalmát, elcsábulását és pokoljárását. Mondhatni, a téma az utcán hevert, csak le kellett hajolni érte. A vallomásokban nyilván benne vannak a szerző saját élményei is, még ha ez nem is derül ki a szövegből.

Hogy van-e kiút a dzsungelből? Ez idő és akarat kérdése. Mindenki saját maga dönt a sorsa felől, kényszeríteni nem lehet senki sem a függőségből való kilábalásra. Segíteni persze kötelező. Talán ez a vékonyka kötet is betöltheti ezt a szerepet. (Novum Verlag, Sopron)