• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hatékonyan az őszibarack levélfodrosodás ellen!

Hazánk éghajlata és az érzékeny fajták hosszú sora gyakran nyújt kedvező életfeltételeket az őszibarack levélfodrosodás kórokozója számára. Őszibarackfáink egyik legsúlyosabb betegségéről van szó, hiszen a közismerten aggasztó méreteket öltő gutaütésszerű pusztulások, részleges faelhalások kórokozóival szinte együtt emlegethető. E tipikus tüneteket előidéző károsító (Taphrina deformans Berk.) a dérgombákhoz tartozik.

Hűvös és csapadékos tavaszokon a fakadást követően rendkívül súlyos károkat okozhat. A termésveszteségen kívül közvetve is veszélyeztet. Az erősen fertőzött fák hajtásai ősszel nem érnek be, egész ágrészek száradhatnak el, s az évenként ismétlődő kórfolyamat akár a fa pusztulását eredményezheti.
A gomba megtámadja a fiatal leveleket, a levélnyelet, melyek megduzzadnak, torzulnak és piros színárnyalatot kapnak. A virágzat is megbetegedhet, sőt a nyárelejei fertőzések következtében a gyümölcsök károsodhatnak. A fertőzés leggyakrabban a virágzás előtt, illetve alatt következik be 4 C-foktól 14 C-fokig terjedő napi átlaghőmérséklet mellett a nedves, csapadékos körülmények hatására. Problémát jelent a légköri kondenzáció, amikor a nedvességgel telített levegő lehűlésével csapadékhullás nélkül is folyamatos a nedvességborítottság!
Hangsúlyozni szükséges, hogy a jelzett időszakon belül a járvány kialakulását alapvetően az őszibarack rügyfakadása körüli időjárás határozza meg. Meleg és száraz tavaszokon a fertőzés elmaradhat, ugyanis a hajtások fejlődése, a levelek kibontakozása ilyenkor felgyorsul, s a betegség veszélyessége lényegesen csökken.
A gomba nemcsak a lehullott levelekkel telel át, hanem a fák kérgén, ágain, rügypikkelyeiben és hajtásain jelenlévő fertőző anyagok tömege révén is. Ezek a gombaképletek évekig fertőzőképesek maradnak.
Fontos kérdés a termesztett fajta érzékenysége is. A legérzékenyebbek a sárgahúsú közép- vagy kései érésű fajták, illetve nektarinok. A fehérhúsúak sokkal jobban ellenállnak a levélfodrosodásnak, s ha fertőződnek is, a betegség csak ritkán okoz hajtáselhalást, vagy nagyobb lombveszteséget.

Lemosó permetezések ősszel és tavasszal is
A kórokozó gomba fertőzőképletei a fák kérgén, ágain, rügypikkelyeken és hajtásain tartósan fertőzőképesek maradhatnak. Ezért jelentős a lemosó permetezés, javasolt a réz- és kéntartalmú készítmény.. A lemosó kezelések az eredményességet alapvetően meghatározzák, sőt egyéb károsítók visszaszorításában is kulcsszerepük van.
1. A lombhullás időszakában - a fertőző képletek pusztítására - új, nagy hatékonyságú rézkészítmények (Astra és Cupertine M) állnak rendelkezésre, melyek a citospórás és baktériumos ágelhalás, illetve korai pusztulás kórokozói ellen is hatékonyak! A Tiuram Granuflow gombaölő szer hatékonysága is igazolt, ugyanis a készítmény levélfodrosodás elleni hatása mellett a citospórás ágelhalás ellen szintén eredményes. Mivel a lombhullás körüli időszakban már számítanunk kell az őszi, illetve tél eleji csapadék lemosó hatására, a megengedhető felső dózisokkal dolgozzunk és tapadószert is alkalmazzunk.
2. Február végén, vagy március elején - amikor erre egy fagymentes periódus lehetőséget nyújt - kéntartalmú, pl. Vektavid S (poliszulfidkén és vazelinolaj) engedélyezett dózisával permetezzünk.
3. A metszési munkák időszakában az Astra illetve Cupertine réztartalmú készítmények valamelyikével ismét lemosó jellegű permetezést adjunk! Kulcsfontosságú kezelés, hiszen a fás részeket pusztító kórokozók és a levélfodrosodást okozó dérgomba ellen egyaránt hatékony. Ez az időszak pirosbimbós állapotnál, illetve közvetlenül előtte van.
4. Pirosbimbós fejlettségtől - a metszés befejezésével is számolva - olyan, még mindig emelt lémennyiségű permetezés javasolt, mely mind a tafrinás, mind a citospórás (gutaütésszerü) fertőzések ellen eredményes. A kis lombfelület miatt erre a célra elsősorban kontakt (felületaktív) és széles hatásspektrumú gombaölő, a Tiuram Granuflow felel meg, mely a metszést követően kijuttatva az apró sebeket is kezeli és különösen jól tapad! A metszési munkák kapcsán feltétlenül megjegyzendő, hogy az eredményes védekezéshez - főleg nektarinoknál - hozzátartozik a szálvesszők visszacsípése is!

A lombozat védelme
Lombfakadás után a levélfodrosodás széllel és esővel terjedő spórái újból fertőzhetik fákat. Különösen hűvös és csapadékos évjáratokban fontos a fakadás utáni 7-10 naponként 2-3 alkalommal végrehajtott megelőző permetezés is. Ebben az időszakban a kontakt Tiuram Granuflow kiemelten javasolható. Sziromhullás végétől széles hatásspektruma miatt további használata leginkább felszívódó készítménnyel kombinálva eredményes lehet.
A tafrinás levélfodrosodás elleni hatékony védelem meghatározója eleve a fertőzést befolyásoló tényezők figyelemmel kísérése. A gomba számára tartósan kedvező körülmények - főként a fakadást követő időszakban - programszerű permetezési fordulókat indokolnak, melynek legkritikusabb időszakában a kontakt készítmények a meghatározóak!
További információk: www.summit-agro.hu

Növénybetegségek

Címkék: