• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A geoláda titka

Szerző: Varga Johanna
A geocaching – azaz geoláda – 2000-ben indult hódító útjára Amerikából. Egy év elteltével már hazánkat is rabul ejtette, s azóta egyre nő a népszerűsége. Így szinte bárki, bárhol, bármikor Indiana Jones bőrébe bújhat.

A geocaching kincskereső játék. Sem a monitor, sem billentyűzet, sem egér nem kell hozzá, hanem turista GPS és a geocaching hivatalos honlapjáról – www.geocaching.hu – kiválasztott láda koordinátaadatai. S már indulhat is a kincskeresés!

A geoláda rejtekhelye lehet bármely természeti vagy építészeti érték, amit érdemes felfedeznünk és megismernünk. A geoláda közönséges műanyag doboz, ami egy jegyzetfüzeten, tollon és ismertetőn kívül apró ajándékokat tartalmaz. A kincskereső feladata, hogy a füzetbe bejegyezze az adatait, az ajándékot kivegye és helyette hasonló értékűt hagyjon a ládában – hogy a következő megtaláló se távozzon üres kézzel. Az elrejtők szándékai szerint ugyanis e ládák az örökkévalóságnak készülnek.

Bill Clinton akkori amerikai elnök 2000. május elsején feloldotta a műholdjelek zavarásának gyakorlatát, s azóta akár 100 méternél is pontosabban is meghatározhatók egy-egy tereptárgy koordinátái. A feloldást követő harmadik napon elsőként egy amerikai fiatalember rejtett el egy geoládát, adta meg a koordinátákat a barátainak, akik legott kincskeresésbe kezdtek. Ebből nőtte ki magát a Föld minden geoládászát magába foglaló www.geocaching.com weblap, de a magyar csoport saját honlapot – www.geocaching.hu – is létrehozott. Az oldalon csaknem 50 ezer regisztrált felhasználó sorakozik, de a kincsvadászok valós számát ennek a többszörösére becsülik.

A kincskeresés sok-sok gyerek és felnőtt álma, ma már sokan iktatják be családi programjaikba ezt a fajta szabadidős tevékenységet. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első geoládát Pilisvörösvár határában. Ma már több mint 2600 felfedezésre váró ládát rejtettek el szerte az országban és a környező államokban.

A magyar geocaching társadalom a kezdetek óta szervez fesztiválokat és versenyeket, ahol a játékosok már nem csak virtuálisan találkozhatnak egymással. Zalában – e játéknak köszönhetően – uniós pénzből újítják fel a „magyar Maginot-vonal” néven emlegetett, 600 km hosszú bunkerrendszer egy részét.

S aki még sosem játszott ilyesmit, bármikor elkezdheti – akár az idei első szervezett kincsvadászaton, március 20-án, a Vértesben.

Címkék: Játék | Életmód