• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Igazi extrára vágyik? Babfa Kínából, szívdió Japánból

Szerző: Valló László
Két olyan növényt mutatunk be, amelyek hazája a messzi Távol-Kelet, s noha ismertek a világban, leginkább kuriózumnak tartják őket. Csemetéjük már nálunk is kapható, így ha olvasóink közül valaki igazi extrát akar, ezeket bízvást ültetheti.

Kék babfa
Fotó:
Profimedia-Red Dot

KÉK ÉDESSÉG

Nyugat-Kínában, a Himalája „szoknyájában” honos a kék babfa (Decaisnea fargesii), amely ott fa méretű, másutt legföljebb csak fácska, ötméteres csúcsmagassággal. A formás kis fán tavasszal nyílnak a sárga virágok, ezekből fejlődnek a mintegy 10 centi hosszú, sötétkék színű hüvelyek, amelyek az ősz folyamán érnek be. Ezek zselészerű, édes terméseket rejtenek, amelyek ehetők. Ősszel a sárgára színeződő lomb a kék termésekkel igazi különlegesség.

A talajra különösebben nem igényes, de a szárazságra és az erős téli lehűlésekre igen. Ezért csak hároméves korától ültessük ki a kertbe, addig tartsuk dézsában, és teleltessük fagymentes helyen. Csemetéje – fejlettségétől függően – négy- és nyolcezer forint közötti áron szerezhető be.

SZÍVET FORMÁL A DIÓ

Különleges változata a nálunk sem ismeretlen japán diónak a szívdió (Juglans ailantifolia var. cordiformis), melynek eredeti élőhelyét vizenyős patakvölgyek, mocsarak alkotják, míg maga a fa pedig a tűlevelűekkel vegyes lombos erdők lakója. Sudár termetű, sötétszürke kérgű, 15 méterre növő fája lombtalan állapotban is mutatós.

Jól alkalmazkodó faj, a talajjal szemben nem igényes (noha az enyhén lúgos típuson szebben díszlik), a nedvességhiányra azonban kényes. Kedveli a napot, a szelet nem szereti, árnyékban nem nő. A már kifejlett fa jól tűri a hideget, de a csemete még kevésbé, ezért az első és második télen ajánlatos takarással védeni. Hajtásai igen érzékenyek a tavaszi fagyokra, ezért fagyzugos területre ne ültessük. A fa külön értéke, hogy jól tűri a városi környezetet, megszűri a poros, benzingőzös levegőt. Csak kevés rovarkárosítója ismert.

Termése a jellegzetes, szív formájú dió, ami viszonylag könnyen törhető, a bél könnyen kiszedhető, az íze kellemes. A szív alakú héj dísztárgyak, ékszerek alapanyaga. Csemetéjét 8-10 ezer forintért árusítják.