• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Bonyolódik a permetezés

Szerző: O. Horváth György
Szinte alig lehet optimális időben és minőségben elvégezni a sok eső miatt a kerti munkákat. Így a permetezést is, amiről új, sokszor félreértett rendelkezés jelent meg. Például az, miszerint a környékben élőket előre kell értesíteni, hogy a közelükben permetezést hajtanánk végre. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy minden házi kertben végzett beavatkozás előtt értesíteni kell a szomszédokat.

Bonyolódik a permetezés - Illusztráció
Fotó:
Shutterstock

Ezt a házi kertnél nem írja elő a jogszabály, de a zárt kert, termőföld, közterület esetében igen. (Egyébként normális ember mindig szól a szomszédjának, hogy permetezni fog, illetve, hogy permetezett, tehát figyeljen ő is.) Íratlan szabály az is: nem szabad úgy permetezni, hogy a növényvédő szert a szél átsodorja a szomszédba, de a mi elemi érdekünk is, hogy a célzott növényi kultúra kivételével a saját kertünket se szórjuk tele feleslegesen méreggel.

Sokan félreértették a jogszabály azon kitételét is, hogy minősíteni kell a permetezőgépet, ha az legalább ötliteres tartállyal rendelkezik. Ez a kitétel nem igaz a házi kertben használt gépek többségére: csak a nem háti és nem kézi permetezőkre vonatkozik. Más kérdés az árutermelés, amihez általában komolyabb permetezőt használnak, azokat háromévente kell bevizsgáltatni. Fontos kérdés, hogy mi vonatkozik a motoros permetezőkre? Ha az hátra vehető, akkor úgyanúgy nem kell engedélyeztetni, majd időszakonként újra vizsgáltatni, mint a kézi, háti permetezőket. Tehát a háti és a kézi jelzőn van a hangsúly!

2016. november 26. után azonban azokat a gépeket, amelyek addig nem vettek részt a felülvizsgálaton, az ellenőrzésen, vagy nem kaptak engedélyt, nem használhatják a gazdálkodók. Kivételt jelent a három évnél fiatalabb berendezés, mert azt már eleve vizsgálat után, engedéllyel hozták forgalomba.

Az a passzus sem vonatkozik a saját kertjükben maguk számára termelő kertészekre, mely az árutermelő gazdálkodókra igen: csak növényvédelmi szakemberrel lehet felíratni a vényt, amivel kiváltható – mint a gyógyszer – az adott alkalmazandó növényvédő szer. Azaz hobbikertésznek nem kell növényorvoshoz rohangálnia, növényvédelmi szakirányítót folyamatosan, szerződést kötve alkalmaznia. A felülvizsgáló állomások jegyzékét a Nébih honlapján teszik közzé.