• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Csicsóka új szerepben

Szerző: Valló László
A változó igények és a napjainkban egyre markánsabban jelentkező klimatikus viszonyok átértékelik egyes növényfajok jelentőségét.

Némelyek háttérbe szorulnak, mások – mint például a csicsóka – új szerepben mutatkoznak. Ez a növényünk ugyanis a korszerű táplálkozásban betöltött szerepe mellett a bioetanol-gyártásban is egyre jelentősebb. Ugyanakkor igen bőven termő, a talajban nem válogató, még a sivár futóhomokon is gazdaságosan termeszthető évelő.

Észak-Amerikából származik, Európában a franciák révén vált ismertté az 1600-as években. Ez idő tájt került hazánkba is. Hogy az édes gumókból tekintélyes mennyiségű alkohol nyerhető, azt már a XIX. században fölfedezték. Táplálkozás-élettani szempontból különleges értéke a benne lévő sok inulin, amely inzulin nélkül bomlik le a szervezetben, s így helyet kaphat a cukorbetegek étrendjében is. Ugyanúgy laktat, mint a krumpli, de kevésbé hizlal, mivel a kalóriatartalma csekély. Mivel fogyasztása csökkenti a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét, komoly szerepet játszik az elhízás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. Emellett számos értékes ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Egy gond azért akad vele: a benne lévő inulin emésztése gázképződéssel, puffadással jár, így aki most ismerkedik vele, kis adagokban kezdje a fogyasztását. Könnyít a helyzeten, ha reszelt almával vagy tormával keverve esszük. Főzve, párolva, sütve (csipszként) is fogyaszthatjuk, de ne feledjük, hogy nyersen teljes értékű.

A csicsóka termése a vékony héja miatt kevesebb ideig tárolható, mint a krumpli. Gumója szarvasmarhák, juhok, sertések tápláléka is, takarmányértékét növeli, hogy szintén ehető szára késő őszig zöld, nedvdús marad.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Címkék: Házunk tája