• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ha Cserhát, akkor natúrpark

Szerző: Palágyi Edit
Kezdődik a túraszezon, amikor a romantikus nógrádi vidék és a hollókői húsvét egyaránt vonzza a kirándulót. A Cserhátba már naturpark is csalogat.

Buják, Rimóc, Hollókő – ezek talán a legismertebb helységei a nógrádi vidéknek, melynek 22 települése néhány hónapja elnyerte a Cserhát Natúrpark címet. Natúrpark elnevezéssel dicsekedhet már hazánkban a Kőrösök völgye, a Soproni-hegység, a Vértes, Írottkő és az Őrség vidéke.

A Cserhát Natúrpark megálmodói szeretnék visszafordítani azt a pusztulást, amit az ember az utóbbi évtizedekben véghezvitt. A természeti kincsek és a palóc népművészet értékeinek megóvásában, no és persze gasztronómiai hagyományaik, ételeik-italaik népszerűsítésében látják a továbblépés lehetőségét az érintetlen nógrádi vidéken. Ennek szellemében – programjuk szerint – támogatnák a helyi házi- és kézműipari termékek előállítását, és vásárokat is rendeznének.

A hagyományos gyümölcskertek ápolása és újratelepítése, a régi fajták megőrzése is fontos a környékbelieknek. A hagyományos fajták sokszínűségét mutatja, hogy almából, szilvából és körtéből is tucatnyi létezett – például csörgőalma, selyemalma, búzával érő és lopva érő körte, Szentistván szilva. A híres-jeles fák megőrzése szintén a nógrádiak céljai közé tartozik, akárcsak az önellátó mezőgazdaság felélesztése.

Aki kirándulni érkezik e vidékre, vagy az erdei iskolák révén ismerheti meg a természeti környezetet vagy pedig valamelyik tanösvényen barangolhat. Ilyen például a szandaváraljai, valamint a hollókői vártúra ösvény, illetve a Sámsonháza határából induló geológiai tanösvény.

A Cserhát a hegyikerékpárosoknak is izgalmas utakat kínál. Gyalogos túraútvonalakat pedig a Cserhát Natúrpark honlapján találhatnak a Nógrádba vágyók.