• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kapával a Millenárison

Szerző: Keresztény Gabriella
Szombat déltájban beindul a nyüzsgés. Nők, férfiak, gyerekek kapával, ásóval hajladoznak a Millenáris Parkban. A főváros első közösségikert-projektjére a Kortárs Építészeti Központ kötött szerződést a parkkal, ahol csaknem száz „földbirtokos” kertészkedik.

Nem kell hozzá sok munka és nagy terület, hogy ellássuk a családot friss zöldséggel!
Fotó:
Bohanek Miklós

Határtalan az öröme Kertész Mónikának, a Kortárs Építészeti Központ alapítójának és szervezőjének: ilyen sikerre nem számított. Szervezetük eddig csak próbálkozott az angolszász országokban már régtől bevált városi közösségikert-mozgalommal, ám tavaly ősszel megállapodtak mintegy 600 négyzetméter földterület hasznosításáról. A terület megtisztítását, bekerítését, felosztását (egy főre 5-6 négyzetméter jut) a parcellatulajdonosok végezték. A kerítés megépítéséért, a vízért, a szerszámokért és tárolásukért háromévi használatra tízezer forintot fizettek a bérlők. A Corvinus Egyetemtől ingyen kaptak palántákat, vetőmagot. Mónika szerint ezt a száraz, gazos területet – dr. Fekete Szabolcs kertészmérnök irányításával – azok tették rendbe, akik között volt olyan is, aki életében először fogott a kezébe kapát. Fiatal párok, nyugdíjasok jöttek, akik nemcsak kertészkedésre, társaságra is vágytak.

Veronika, az újdonsült földművesek egyike könyvtáros, míg párja, Bence szoftverfejlesztő. Most éppen azon töprengnek: minek hol lesz a helye? A paradicsom és a paprika elmaradhatatlan (mert Bence nagy kedvence a lecsó.) Kert nélküli társasházban élnek, így nekik ez az 5 négyzetméter is maga a paradicsom. Tóth Judit, a nyugdíjas villamosmérnök körfolyosós házban lakik: már sok fűszernövényt termesztett, s vidéki gyerekként a nagymamájától eltanulta a kerti munkát is. De amióta tilos cserepes növényeket a házfolyosón tartani (mert tűz esetén akadályozná az oltást), itt keres helyet kedvencei¬nek: a rozmaringnak, oregánónak, mentának.

Buzgón kapál Faludy Gabriella agrármérnök és fiai, Márton, Robi és Gergő is szorgosak. (Gabriella négy fiából csupán a gyengélkedő Bence maradt otthon apja felügyeletével.) Hogy mi kerül a földbe? Például mángold, ami salátának, főzeléknek is kiváló. A mellettük lévő parcellában az alsó tagozatos Magács Vince Péter az édesapjával – a Merlin Színház igazgatójával – együtt alakítja ki a kertecske arculatát, ahol mindenből lesz egy kicsi. Ők is kert nélküli házban laknak, de itt, a Millenárison már van egy szép sziklakertjük is. Az apa rámosolyog egy szem fiára: a parcellát főként azért vállalta, hogy Vince érezze, megszeresse a földet, a természetet. A 21 éves Popper Lili kertjében éppen a barátja ás: Dulio portugál, magyarul nem tud, diákként ismerkedtek össze. Lili már régóta akar kertészkedni, de csillaghegyi házuk udvarán csak virágok vannak. Paradicsom, paprika, padlizsán kerül a földbe. A döntés közös, és Lili mamája is örül, hogy végre valamit komolyan vesz a lánya…