• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mennie kell a kertnek

Szerző: Hardi Judit
Éppen egyéves szülinapját ünnepelhette Magyarország első közösségi kertje, a Lecsós Kert, mikor a földterület tulajdonosa, a Millenáris Nonprofit Kft. felmondta a szerződésüket – hivatkozva egy jövőbeli parkfelújításra.

Fotó: Németh András Péter

Ugyan a reggeli órákban járunk, de már erősen süt a nap: nem is találok senkit a fővárosi Millenáris Park közösségi kertjében. A szorgos kezek nyoma azonban sok helyütt látható: frissen locsolt virágok, palánták zöldellenek a reggeli fényben. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által – külföldi példától inspirálva – megálmodott közös kertben, 88 parcellán kertészkedhetnek a városlakók. Vegyszermentes módon nevelgethetnek itt zöldséget, gyümölcsöt, virágot. Ha valaki elakadna a munkában, profi szakemberek segítik. És nem csak a növények, új barátságok táptalaja is ez a 800 négyzetméter. A jól megérdemelt termésnek pedig együtt örülhetnek. Akár egy minibetakarítási fesztiválon.
Mindezt azonban már csak pár hónapig élvezhetik a hobbi- és profi kertészek: október 31-én ugyanis vesznie kell a kertnek. Hogy miért?

– Pontos indoklást mi sem kaptunk a Millenáristól – meséli Kertész Mónika, a KÉK közösségi kertekért felelős munkatársa. – Elvileg parkfelújítás lesz, de hogy az mit takar és mikor kezdődik, nem tudjuk. A városlakó kertészekkel közösen alakítottuk ezt a területet ültetésre alkalmassá: kerítést állítottunk, a termőföldet feljavítottuk, tárolót is építettünk, ahol az ingyenesen használható szerszámokat tartjuk. Maga a Millenáris – a földhasználaton kívül – ingyenes vízhasználattal támogatja a Lecsós Kertet. Igaz, a kert kiváltja az adott parkterület gondozását, locsolását. A kertészek megteszik ezt helyettük, a döntés ezért is meglepő. Ráadásul közösségi programból akad bőven, oktató tevékenység is folyik a második kerületi betondzsungel zöld oázisában.

Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai vezetője megerősítette, hogy a park pár éve már felújításra szorul. A munkálatokat pedig lehetetlen jól végezni úgy, ha a terület nagy részén veteményeskertek állják el a munkások útját. Hogy mi lesz a park ezen területének sorsa, még nem tudható. Mint ahogy az sem, hogy a megújult területen lesz-e hely újabb közösségi kertek számára. Homály fedi, hogy mikor kezdődik és meddig tart a beruházás – és hogy mennyibe fog kerülni. Egyelőre nem is szándékozzák nyilvánosságra hozni, mi lesz jövőre, hiszen messze még a következő tavasz, sok minden történhet addig.
Bár a két-háromszáz kertész és a szervezők egyelőre bizakodóak, szeretnének a II. kerületi önkormányzathoz fordulni, hogy helyet találjanak ennek a jól bevált közösségi funkciónak – és a veteményesnek.