• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mindennapi Idaredünk

Szerző: Valló László
Legolcsóbb és egyik legízletesebb télialma-fajtánk az Idared, amely napjainkra jócskán maga mögé utasította a Jonatánt. Vagyis a gyerek az apja fejére nőtt, minthogy egyik szülője a Jonatán (a másik pedig a Wagener nevű) alma. Amerikában született, mégpedig az USA Idaho államában, nevében az „Ida” ezt képviseli, míg a „red” a piros termésszínére utal. Mára a magyar almatermesztés sikerfajtája lett, igazi népalma; e kitüntető elismerést számos kiváló tulajdonságával érdemelte ki.

Akár jól is járhat az idén is az, aki piacos, étkezési minőségű almát tud piacra dobni
Fotó:
Bohanek Miklós

Az Idared szeptember végén, október elején érik. Korábban szedve az íze és a színe is kívánnivalót hagy maga után. Az ideális fogyasztási érettséget 3-4 hónapos tárolás után éri el, és ebben az állapotában egészen a nyári hónapokig megmarad (különösen a szabályozott légterű tárolókban). Ez az egyik remek tulajdonsága, mert – ellentétben a téli almák zömével – savai igen lassan bomlanak el, így sokáig friss hatású és ízletes marad. Ráadásul szerény tárolási körülmények között (fagymentes pincékben, fűtetlen garázsokban) is jól tárolható, igaz, itt csak februárig-márciusig marad friss.

Másik nagy előnye a viszonylag egyszerű termeszthetősége, kiváló alkalmazkodóképessége a hazai viszonyainkhoz.

Fája kezdetben erőteljesen nő, majd a termőkorba érve mérséklődik. Koronája jól formálható, az alakító metszést az első négyévben igényli, később rendszeresen ritkítva is fenntartható, mivel a termőre fordulással egyidejűleg úgyszólván saját maga építi tovább a koronáját. A nyári zöldmetszést meghálálja; a lombozatot augusztusban mérsékelten megritkítva édesebb és színesebb gyümölcsöket nyerhetünk.

További dicséretes tulajdonsága, hogy korán termőre fordul, igen bőven terem, szakaszosságra alig hajlamos, azaz nagy termésű évek után is képes elfogadhatóan teremni.