• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Erdélyből, Felvidékről, német városokból, sőt, Kanadából is áradtak a szavazatok

Szerző: Hardi Péter
Molyhos tölgy az élen - Az Ökotárs Alapítvány által kiírt Év Fája versenyen az idén a bátaszéki molyhos tölgy kapta a legtöbb szavazatot. A hatodik alkalommal megrendezett megméretés érdekessége, hogy a Tolna megyei település legidősebb fájára az egész világról érkeztek szavazatok.

Az év fája a bátaszéki molyhos tölgy - Forrás: Bátaszék Város Önkormányzata

Minden évben van egy nap – május 25-e –, amikor Bátaszék apraja-nagyja felkerekedik és kimegy a szőlőhegyre, ahol a Szent Orbán-kápolna előtt misét mutat be a pap a kedvező szőlőtermés reményében. Ilyenkor nem maradhat el a barokk épület előtt álló öreg molyhos tölgyfa meglocsolása sem – persze borral, ahogy az alkalomhoz illik.

Ez-e az oka annak, hogy a tölgy minden vihart és megpróbáltatást túlélve ma is egészségesen áll, nem tudni. Mert tény az is, hogy a fa mindig is nagy becsben állt a szőlősgazdák előtt: elszáradt ágait levágták, sebét bekenték.

A fa korát illetően is megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a szerbek által telepített tölgyfaerdő utolsó mohikánja, és így háromszáz évesnél nem lehet több. Más szerint viszont látott a tölgy törököt is. A találgatásokat félretéve az viszont tény, hogy a bátaszéki öreg molyhos tölgy lett ebben az esztendőben az Ökotárs Alapítvány által kiírt pályázat nyertese, s viselheti az Év Fája címet.

Több mint 6 ezer szavazatot kapva óriási küzdelemben utasította a második helyre a balkányi mamutfenyőt. A világ minden tájáról érkezett szavazat, tudtuk meg Tafnerné Fáll Erikától, a bátaszéki önkormányzat kulturális-nevelési referensétől. Nemcsak a város lakóit mozgósították, hanem az erdélyi, felvidéki és németországi testvérvárosok lakóit is. Sőt van olyan Kanadába elszármazott szavazó is, aki gyermekkorában még üldögélt a fa alatt. A szavazás tehát igazi közösségteremtő esemény is.

A molyhos tölgy megméretése ezzel még nem ért véget. Februártól lehet szavazni rá az Európai Év Fája versenyben. Ebben eddig igen jól szerepeltek a magyar fák, a hat alkalom közül kétszer első és kétszer második helyezést értünk el.

(A verseny egyik médiatámogatója a Szabad Föld.)