• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Othellóból lekvárt

Szerző: ohgy
Hazánk és másik 11 tagország tiltakozása miatt az Európai Unió elvetette az ötletet, hogy az úgynevezett direkttermő szőlőkből ismét engedélyezzék a borkészítést.

Miként nálunk már évtizedek óta természetes, hogy a 2000-től telepíteni sem engedett fajtákból kereskedelmi célra nem készülhet bor, annyira meglepő volt az utóbbi hetekben felvetett ötlet. Az Othello, Izabella, Delaware, Noah és számos más fajta közös tulajdonsága, hogy Amerikából származnak, Európába a filoxéravész után telepítették, mert ezeket nem bántja a gyökértetű. Kedvező tulajdonságuk miatt manapság e tövekre oltják be a nemes szőlőfajtákat. Termésük viszont borrá feldolgozva veszélyes is lehet: a szokásos fajtákhoz képest – több-kevesebb mértékben – nagyobb mennyiségben tartalmaznak metil-alkoholt, ami veszélyes az egészségre. Más kérdés, hogy otthon, házi használatra e fajtákból ma is rendszeresen készülnek borok, vagy a kék fajták esetében kisebb adagban színező szőlőként keverik a nemes fajták mustjához, törkölyéhez.

Az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács január végi brüsszeli ülésén 12 tagország – jellemzően a nagy bortermelő államok (az összes uniós bortermés 90 százalékát náluk készítik) – tiltakoztak a felvetés ellen. Attól tartottak, hogy ha ismét lehetne direkttermő szőlőből nagy tételnyi, eladásra szánt bort termelni, az a minőség rovására menne. Állításuk szerint e szőlők bora mindig gyenge minőségű, a metil-alkohol-tartalmat pedig nem lehet az egészséges szintre csökkenteni. Nagyon sok jól bevált modern fajta áll rendelkezésre, az EU elegendő bort állít elő ahhoz, hogy ne kelljen a direkttermőket ismét hadrendbe állítani.

Ma több felhasználási módja is ismert a kertjeinkben még mindig nagy számban fellelhető direkttermő szőlőnek. Az első a már említett bor: a kis tételeket többször kell átfejteni, szellőztetni, így jelentősen csökkenthető a káros metil-alkohol-tartalom. A csemegeszőlőnek is bevált – s így fogyasztott – fajtákból finom must készíthető, ami fagyasztva akár egy évig is megőrzi a zamatát.

Itthon nem igazán divat, de az USA-ban például hatalmas a kultusza a szőlőlekvár készítésének. Próbálják ki, érdemes: az Othello, Izabella zamata különlegesen finom a lekvárban is!

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Címkék: Házunk tája