• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Pipacs a búzamezőben

Szerző: Valló László
Hatvanéves emlék: Belán Jósti barátommal szedjük a vadvirágot a búzatábla szélében, a jászdózsai határban, hogy másnap feldíszítsük vele az osztályunkat az alsó tagozattól búcsúzó negyedikesek számára.

Akkora pipacs-búzavirág-szarkaláb csokorral indulunk haza, hogy alig látszunk ki mögüle. Akkoriban ezt a – mai szóval – mozaikos elrendezésű mezőgazdasági művelést az 5-10-20 hektáros gabona- és kukoricatáblák egymásutánja jellemezte e vidéken, amelyek helyébe fokozatosan a nagy táblás (száz-, sőt ezerhektáros) gazdálkodás lépett (szerte az országban), ami aztán az úgynevezett iparszerű mezőgazdasági termelésben érte el a csúcsot. Ezzel párhozamosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényvédelem, az ebbe szerelmesedett szakemberek például odáig jutottak, hogy rügyfakadástól a betakarításig nem szűnő méregfelhőben tartották a téli almát, hogy minden betegségnek elejét vegyék. (Nem hozta a várt eredményt.) A gabonatermesztésben a vegyszeres gyomirtás terjedt mindent elsöprő lendülettel, olyannyira, hogy a pipacs vagy a búzavirág látványa a búzamezőben szégyennek számított.

A totális támadás nyomán például alig maradt hírmondó a búzavirágból. A szemlélet és növényvédelmi gyakorlat megváltozását a biotermesztés megjelenése és megerősödése hozta magával: megszületett az integrált nagyüzemi termesztés, ami már egyes elemeiben utat engedett a környezetvédelmi megfontolásoknak. Mindez azonban nem maradt következmény nélkül. Hogy mást ne mondjunk, sikerült úgy átitatni gyomirtó vegyszerrel a földjeinket, hogy a vegyszermaradék már a több éve biotermesztést folytató talajokon is felüti a fejét.

Hol tartanak ma a jövőt formáló kísérletek? Vissza a vadvirágokkal a búzatáblákba! Ennek jegyében ültetnek vadvirágos sávokat a gabonatáblák közé Angliában, hogy ezzel szaporítsák a haszonnövényeket támadó kártevők természetes ellenségeit, s ezáltal csökkentsék a permetezést. Arra már korábban is volt példa, hogy vadvirágos sávokkal szegélyezték a szántók peremét, azonban a hatalmas táblák miatt a szélen szaporodó „növényvédő” rovarok nem érhették el a tábla középső részeit, így nem is tölthették be feladatukat. A mai modern eszközökkel a vadvirágos sávok vetése megoldható, amelyek a gabona betakarítását sem akadályozzák.

 

Címkék: Házunk tája