• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ráncfelvarrást nyert a platán

Szerző: H. P.
Ha közeledik az év vége, akkor jön az Év Fája pályázat eredményhirdetése. Az Ökotárs Alapítvány által immár ötödik alkalommal kiírt nemes versengést ezúttal a tatai Öreg-tó partján álló nagy platán nyerte.

A tatai Öreg-tó partján álló nagy platán az Év Fája

Nevezőinek nem volt könnyű dolga, hiszen az idén 66 fát indítottak a megméretésen, közülük a szakmai zsűri 15-öt juttatott tovább, hogy a végső sorrendet a közönség szavazatai dönthessék el. Ez azért is fontos, mert a vetélkedőn azok a fák vesznek részt, amelyek valami miatt különösen közel állnak a körülöttük élő közösséghez. Nem elegendő tehát a nevezés, hanem a kampányba is sok időt, energiát kell fektetni. Mindezt „beletették” a versengésbe a tataiak, élen az önkormányzattal – tudhattuk meg Mürkl Leventétől, a hivatal környezetvédelmi referensétől. Közösségi oldalak gazdáit, iskolák tanulóit biztatták a részvételre, a véghajrában pedig már a járókelőket is szavazásra kérték.

Az öreg platán – melyet ily módon országos hírnévhez segítettek – rá is szolgált a szervezők fáradozására: immár 230 éve vidítja fel a látványával a város lakóit. Esterházy Ferenc, Tata egyik főembere egyenesen Versailles-ból hozatta a XVIII. században, s ültettette el több társával együtt a központi helyre.

A többi fa már elpusztult, de a győztes platán él és virul – még ha némi „ráncfelvarrásra”, vagyis a korhadásnak indult belső részeinek erősítésére szüksége is van. Ezért is jött a legjobbkor a minapi győzelem: az első helyezéssel ugyanis speciális kezelésre jogosító utalványt kapott. Így akár még 200-300 évig is élhet, s jövőre az Év Európai Fája versengésben képviseli hazánkat. Ne feledjük: a treeoftheyear.org címen mi is szavazhatunk rá. Érdemes, hiszen magyar fa már többször végzett az élen.

Az Országos Erdészeti Egyesülés különdíjában idén a mikepércsi ezeréves Rákóczi-tölgy részesült, a Hős Fa kitüntető címet pedig a budapesti Újlipótvárosban égbe nyúló jegenye kapta. Ez az elismerés is jó helyre került, hiszen a fa életét egy bezárt óvoda udvarán veszély fenyegeti, s a környék lakói mindenképpen szeretnék megmenteni.