• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Sikerre ítélt héjasok

Szerző: Valló László
A héjas gyümölcstermő növények csoportjába tartozó dió mellett a mandula és a mogyoró is sikernövényünk lehetne szakembereink szerint. Mindegyik iránt élénk érdeklődés mutatkozik, az értékesítési árakra sem lehet panasz, ennek ellenére csak a hazai gyümölcstermő terület tizedén termesztjük őket. Ebből a mandula mindössze 300 hektáron terem, az összes hozam 150–300 tonna között ingadozik, ami elenyésző. Így nem csoda, hogy importra szorulunk: Olaszország, illetve a tengerentúli Kalifornia a fontosabb beszállítónk.

Mandula
Fotó:
Shutterstock

A mandula azért is lehet nálunk sikeres, mert földben nem válogat – igaz, a legszebb gyümölcsöt a mészben gazdag, mélyrétegű, középkötött talajon termi, fája itt 6-8 méter magasra is megnőhet. (Nem véletlen, hogy fajtáit a faiskolák a jó mésztűrő keserű mandulaalanyra oltják.) A szőlőhöz hasonlóan melegés fényigényes, hazánk a termeszthetőségének északi határán fekszik. A legkorábban virágzó gyümölcsünk, virágait a kora tavaszi fagyok károsíthatják, ezért ültetésekor kerüljük a fagyzugos helyeket. (A lejtős területek déli oldala nagyobb biztonságot jelent.) Ha legalább a gyümölcsfejlődés kezdetén öntözzük, sokat teszünk a jó termés érdekében.

Nem könnyű a mandulát metszeni, mert a koronája eredendően felfelé törő és elsűrűsödésre (söprűsödésre) hajlamos. Rendszeres, erős metszéssel elérhető a kívánatos, kiterített, napsütötte, széljárta koronaforma, de a beavatkozás termőkorban sem hagyható el, mert csak folyamatos ritkítással tudjuk megakadályozni a fa idő előtti elöregedését, felkopaszodását. A sikeres termesztés feltétele a rendszeres növényvédelem is, ami elsősorban a monília és a ventúriás varasodás elleni védekezést jelenti – az előbbi fertőzése virágzáskor a legveszélyesebb, az utóbbi ellen pedig sziromhullástól július végéig kell permetezni.


SZTÁRFAJTÁK. Noha számos fajtája fellelhető a köztermesztésben, a faiskolák leginkább csak hármat szaporítanak. (A nagyon könnyen törhető, papírhéjúak kiszorulóban vannak, mert a madarak komoly kárt tehetnek a termésben.) E fajták egymást jól termékenyítik, ami azért fontos, mert a mandula idegen megporzásra szorul. A Tétényi rekordot sokan ma is a legjobbnak tartják termőképesség és gyümölcsminőség tekintetében egyaránt. A Tétényi bőtermő gazdag termésével és könnyű törhetőségével tűnik ki, míg a Tétényi kedvenc erénye a viszonylag korai érés és a jó rázhatóság.