• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Sokat látott, mesélő fák versengenek

Szerző: Szőrös Zoltán
Börtönudvaron kihajtott eperfa, ötszáz éve találkozóhelyként szolgáló platán, akác a négyszögletű kerekerdőből – néhány „jelölt” az Év fája pályázat 13 döntőse közül. Nem a legnagyobb, legöregebb ritkaságokat keresik, hanem a helyi közösségek számára különösen fontos, saját történetet „író” példányokat.

Regénybe illő históriák sorjáznak egy-egy fáról Jászberénytől a budapesti Március 15. téren át Dévaványáig. Villámcsapást, gyökérátvágást, átültetést túlélő matuzsálem, gaztól megtisztított temetőben árválkodó meggycsemete, lombkoronájával művészi értékű építményt körülölelő gesztenye, saját magjából továbbörökített vasfa. Összehoznak helyieket, arra járókat, némelyik messze földön híres, van, amelyiket az ott élők közül sem ismeri mindenki.

A Peruška Mária kegyhely tölgyfája – Kőszeg és Horvátzsidány között – egy vadászat alkalmával eltűnt három éves grófi sarj csodába illő megkerülése kapcsán vált nevezetessé, egy péceli akác – „társaival” együtt – pedig Lázár Ervin meséjét, a Négyszögletű kerekerdőt ihlette.

Az egész Európában zajló vetélkedő magyarországi fordulójára 125 fát neveztek. Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije által kijelölt 13 közül az interneten szavazók választhatják ki, melyik legyen hazánkban az Év fája.

A kezdeményezés a fák életünkben betöltött szerepére és a környezettudatosságra is ráirányítja a figyelmet. A nagy becsben tartottak mellett olyanok is vannak a nevezettek között, melyek védelemre, ápolásra szorulnak, s ebben a fődíj is nagy segítséget jelenthet: a győztes speciális gondozásra feljogosító utalványt kap, melyet ünnepség keretében nyújt át az Ökotárs Alapítvány. Az összeget a fa egészségét megőrző kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni – hogy az utódaink is birtokolhassanak sokat látott, mesélő fáikat.

Részletes történetek olvashatók és október 30-ig szavazni is lehet az evfaja.okotars.hu weboldalon.