• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Veszélyes lehet a palackozott víz!

Szerző: Kovács Réka
A palackozott vizekben sokkal több baktérium található, mint a csapvízben: egyes fajtákban akár a megengedett határérték százszorosa is lehet – állítja egy új kutatás.

Veszélyes anyagokra is leltek a vizsgálatok során

Kanadai kutatók a boltok polcain kapható palackozott vizek összetételét vizsgálták, s kiderült: e vizek 70 százalékában igen magas a baktériumtartalom.

Dr. Sonish Azam mikrobiológus elmondta: ezek a vizek közel sem olyan egészségesek és tiszták, mint azt állítják róluk. Még a csapból folyó vízben is jóval kevesebb baktérium található.

A tudós szerint szigorúbb szabályozásra lenne szükség az ásványvízgyártókkal szemben. A baktériumok és mikroorganizmusok jelenléte a vizekben természetes, azonban a vizsgálat során kiderült, hogy ezek mértéke messze meghaladja a megengedett szintet.

A vásárlók számára sajnos ez nem derül ki, ráadásul a reklámhadjáratoknak köszönhetően ma már mindenki fejében az él, hogy a palackozott vizek sokkal egészségesebbek a csapvíznél.

Dr. Azam figyelmeztet: ezek a baktériumok komoly veszélyt jelenthetnek, főként a várandósok, a csecsemők, a betegek és az idősek számára. Ezért azt tanácsolja, hogy aki csak teheti, igyon csap- vagy tisztított vizet, ahelyett, hogy palackozott vizet venne.

S az egészség megőrzése mellett az sem elhanyagolandó szempont, hogy így sokkal kevesebb műanyag palack szemét termelődik...